Порошенко анонсував розгортання регіонального управління морської охорони, яке буде контролювати морський кордон "від Ізмаїла до Маріуполя"

Порошенко зустрівся з прикордонниками
Фото: president.gov.ua

Протягом найближчих двох років для Держприкордонслужби України закуплять 24 сучасні легкі патрульні вертольоти, повідомив президент Петро Порошенко.

Найближчим часом в Україні розгорнуть регіональне управління морської охорони. Про це повідомив президент України Петро Порошенко 20 листопада під час візиту в Головний центр підготовки особового складу Держприкордонслужби України імені генерал-майора Ігоря Момота у Черкасах, пише прес-служба глави держави.

"До кінця року буде розгорнуто нове регіональне управління морської охорони, яке візьме під щільний контроль увесь морський кордон від Ізмаїла до Маріуполя", – сказав президент.

Він додав, що система бойових резервів із "потужним озброєнням і бронетехнікою" здатна протягом найкоротших строків прикрити напрямки, на які поширюється потенційна загроза.

Також Порошенко повідомив, що протягом найближчих двох років для ДПСУ закуплять 24 сучасні легкі патрульні вертольоти.

У вересні Рада національної безпеки і оборони України затвердила комплекс заходів, спрямованих на захист національних інтересів України у південних регіонах, акваторіях Азовського і Чорного морів. У Держприкордонслужбі України повідомили, що приблизно 270 спецпризначенців скерують на службу в підрозділи на Азовському і Чорному морях. До кінця 2018 року в Азовському морі планують створити базу ВМС, щоб протистояти агресивним діям РФ у цьому регіоні, зазначили в українському Кабміні.

За даними Державної прикордонної служби України на кінець жовтня, РФ уже сформувала групу з понад 120 кораблів і катерів в Азовському морі.

15 листопада помічник голови Державної прикордонної служби України Олег Слободян повідомив, що РФ скерувала частину морських сил з узбережжя окупованого Криму в акваторію Азовського моря. Він зазначив, що його відомство також посилює присутність в Азовському морі у відповідь на дії РФ.

15 листопада в Раді Федерації РФ заявили, що можуть "за хвилини" закрити Азовське море для українських суден.

Міністр оборони України Степан Полторак сказав, що Україна готова відреагувати на загрози з боку Росії в Азовському і Чорному морях.