Порошенко про необхідність надання томосу про автокефалію українській церкві: Не може бути вільним тіло, коли душа в полоні

Порошенко: Ми маємо твердий намір розрубати останній вузол, яким Російська імперія відчайдушно намагається прив'язати нас до себе
Фото: president.gov.ua

Питання томосу про автокефалію православної церкви України виходить далеко за межі релігійного, заявив президент України Петро Порошенко.

В українців є твердий намір позбутися залежності від російської церкви. Про це на параді, присвяченому Дню Незалежності України, заявив президент України Петро Порошенко, повідомляє кореспондент видання "ГОРДОН".

"Не може бути вільним тіло, коли душа в полоні. Нехай сьогодні нас почують і в Константинополі, і в Москві, і у Ватикані. Ми маємо твердий намір розрубати останній вузол, яким Російська імперія відчайдушно намагається прив'язати нас до себе. Ми сповнені рішучості покласти край протиприродному та неканонічному перебуванню вагомої частини нашої православної спільноти у залежності від російської церкви. Церкви, яка освячує гібридну війну [президента РФ Володимира] Путіна проти України", – підкреслив Порошенко.

Він зазначив, що православна церква Московського патріархату "день і ніч молиться і за російську владу, і за війська".

"Питання томосу для православної церкви України виходить далеко за межі релігійного", – додав український президент.

19 квітня Верховна Рада України проголосувала за постанову про звернення президента до вселенського патріарха Варфоломія про надання томосу про автокефалію православної церкви в Україні. У документі йдеться, що томос (указ) про автокефалію "стане не тільки торжеством православ'я, але й актом глибокої історичної справедливості".

22 квітня президент Петро Порошенко повідомив, що Вселенський патріархат почав розгляд прохання України.

Українська православна церква Київського патріархату і Українська автокефальна православна церква підтримали звернення, а УПЦ Московського патріархату назвала його перевищенням влади і втручанням у церковні справи.

Прес-секретар УПЦ КП архієпископ Євстратій (Зоря) висловив думку, що у вересні на загальних зборах єпископату Вселенського патріархату буде розглянуто питання про надання томосу про автокефалію Українській православній церкві.