Правоохоронці підозрюють керівництво КНУ імені Шевченка у розтраті 60 млн грн

Гроші виділяли на ремонт навчальних корпусів університету згідно з Кіотським протоколом
Фото: depositphotos.com

Служба безпеки України і Національна поліція підозрюють керівництво Київського національного університету імені Тараса Шевченка в розтраті 60 млн грн. Гроші виділила Іспанія згідно з Кіотським протоколом на капітальний ремонт корпусів факультету кібернетики і механіко-математичного факультету, повідомляють "Українські новини".

Служба безпеки України та Національна поліція відкрили кримінальне провадження за фактом розтрати керівництвом Київського національного університету імені Тараса Шевченка понад 60 млн грн. Гроші виділила Іспанія згідно з Кіотським протоколом на ремонт навчальних корпусів. Про це повідомляють "Українські новини" з посиланням на власні джерела у правоохоронних органах.

Згідно з повідомленням, керівництво університету Шевченка розтратило частину грошей, виділених Іспанією. Загальна сума коштів у межах Кіотського протоколу становила 172 млн грн.

За даними ЗМІ, гроші було передбачено на ремонт корпусів університету, зокрема: на термомодернізацію будівель, утеплення стін, даху, заміну вікон і дверей, а також на повну автоматизацію внутрішніх інженерних систем.

Початковий варіант проєктної документації з ремонту корпусів розробили ще 2017 року. Кошторисна вартість для корпусу факультету кібернетики становила 94 млн грн. На корпус механіко-математичного факультету виділили 80 млн грн.

Цей проєкт погодили з іспанською стороною і Міністерством екології та природних ресурсів України. Але пізніше керівництво навчального закладу вирішило розробити інший проєкт із кількома додатковими угодами та програмами. Доповнення не погодили з іспанською стороною і Міністерством екології та природних ресурсів України.

Кіотський протокол – міжнародна угода, додатковий документ до Рамкової конвенції ООН про змінення клімату, ухвалений у Кіото (Японія) у грудні 1997 року. Вона зобов'язує розвинені країни і країни з перехідною економікою скоротити або стабілізувати викиди парникових газів. Україна приєдналася до Кіотського протоколу 2004 року.

У його межах кожна держава дістає квоти на викиди в атмосферу парникових газів. Отже, кожна з розвинених країн мала скоротити промислові викиди в атмосферу. Проєкти на "кіотські гроші" або "зелені" інвестиції в Україні не один рік супроводжували корупційні скандали.