Приватні інвестиції в систему крові зупинять інфікування пацієнтів – експерти

Експерти виступили за реформування служби крові в Україні
Фото: pixabay.com

Реформування служби крові в Україні дасть змогу посилити контроль над якістю донорської крові та плазми, заявив президент Асоціації служби крові України Анатолій Чугрієв.

Приватні інвестиції допоможуть реформувати систему крові в Україні, що дасть змогу знизити інфікування пацієнтів. Про це йдеться в матеріалі "Реформа служби крові: влада зважилася ліквідувати чорний ринок", опублікованому на "Цензор.НЕТ".

"Треба тестувати кров двома методами, а ми тестуємо одним. У Сумах, Черкасах, Запоріжжі, Білій Церкві є другий вид тестування – генне, тестування на ДНК- і РНК-віруси. Це обов'язковий метод тестування в інших країнах", – зазначив президент Асоціації служби крові України, головний лікар Житомирського обласного центру крові Анатолій Чугрієв.

На його думку, оскільки в держави немає коштів для придбання сучасного обладнання, виходом може стати державно-приватне партнерство.

"Якщо буде ухвалено у другому читанні закони про службу крові та про донорство, ми станемо в ряд цивілізованих країн, хоч і з запізненням на кілька десятиліть", – заявив головний лікар комунального Черкаського обласного онкодиспансеру Віктор Парамонов.

Щоб вирішити цю проблему, у парламент подано законопроєкт №2429, зазначив народний депутат від "Слуги народу", голова комітету Верховної Ради з питань охорони здоров'я Михайло Радуцький. Документ проголосували в першому читанні. "Цей законопроєкт про розумну дерегуляцію, він усуває штучні бюрократичні, корупційні норми законодавства, замінюючи їх простими, обґрунтованими, єдиними для всіх правилами, запропонованими й підтриманими експертами та профільними асоціаціями", – зазначив він.

Закон дозволяє приватним компаніям у разі наявності ліцензії та реєстрації підприємства в Україні робити забір донорської крові та забороняє експортувати кров та плазму як сировину за кордон. Це допоможе залучити приватні інвестиції для реформи та розвитку системи крові в Україні.

Також законопроєкт упроваджує європейські стандарти та практики діяльності системи крові: ці зміни вводять у межах імплементації положень Угоди про асоціацію Україна – ЄС. Аналогічні норми діють у Франції, Угорщині, Чехії, Австрії, Німеччині та інших країнах.

Як зазначено у статті, приблизно 20% із 250 тис. українців із ВІЛ і 2,5 млн із гепатитами заразилося через донорську кров.

Проєкт закону №2429 "Про внесення змін до деяких законів України щодо ліквідації штучних бюрократичних бар'єрів та корупціогенних чинників у сфері охорони здоров'я" було подано в Раду 13 листопада 2019 року. 20 грудня документ ухвалили в першому читанні. Документ занесено у проєкт порядку денного парламенту на поточну сесію.