СБУ оприлюднила унікальні архівні документи про життя і діяльність Шухевича

Шухевич народився 30 червня 1907 року
Фото: ukrnationalism.com

У Службі безпеки України заявили, що опубліковані відомством архівні матеріали спростовують низку радянських міфів, зокрема про співпрацю командира Української повстанської армії Романа Шухевича з нацистами.

Служба безпеки України (СБУ) опублікувала у Facebook унікальні архівні документи про життя і діяльність командира Української повстанської армії Романа Шухевича з нагоди 110-ї річниці з дня його народження.

Зазначають, що більшість із них невідома не тільки широкій громадськості, але й дослідникам визвольного руху.

"Матеріали, що накопичувалися тоталітарними органами безпеки, не лише закарбували насичене подіями життя і боротьбу Тараса Чупринки (псевдонім Шухевича."ГОРДОН"), а й спростовують низку радянських міфів, зокрема про співпрацю Шухевича з нацистами", – ідеться в повідомленні.

У СБУ підкреслили, що це лише незначна частина величезного масиву матеріалів, присвячених Шухевичу, які зберігають у фондах Галузевого державного архіву СБУ.

Шухевич – український політичний і державний діяч, головнокомандувач Української повстанської армії. Він народився 30 червня 1907 року, убитий 5 березня 1950 року органами держбезпеки СРСР.