"Середньовічна Європа". Зеленський прокоментував сутички в Нових Санжарах через приїзд евакуйованих з Уханя

Зеленський порівняв Україну із середньовічною Європою через події в Нових Санжарах
Фото: Володимир Зеленський / Facebook

Президент України Володимир Зеленський у зв'язку із зіткненнями в селищі Нові Санжари, куди привезли евакуйованих із Китаю громадян, закликав українців не забувати, що "всі ми люди".

Президент України Володимир Зеленський сподівається, що евакуйовані з китайського міста Ухань, які зараз перебувають на карантині в селищі Нові Санжари, найближчими тижнями повернуться додому. Про це він заявив під час виступу під час церемонії нагородження переможців конкурсу на отримання грантів Українського фонду стартапів у Києві 21 лютого, повідомляє кореспондент видання "ГОРДОН".

"Хочу привітати як президент усіх українців, які повернулися на батьківщину вчора з китайського міста Ухань. Ми всі, я впевнений, бажаємо їм міцного здоров'я і віримо, що в найближчі тижні вони будуть удома поруч зі своїми рідними і близькими. Ми постійно говоримо, що Україна – це Європа. Учора в окремих епізодах здавалося, що ми Європа епохи Середньовіччя. Давайте не забувати, що ми всі з вами люди, а не... Не хочу підбирати неправильне слово", – зазначив президент.

Увечері 20 лютого в селище Нові Санжари Полтавської області приїхали автобуси із громадянами, евакуйованими із китайського міста Ухань, який став центром епідемії коронавірусу. Вони заїхали на територію медичного центру Національної гвардії України "Нові Санжари". Серед евакуйованих 45 громадян України та 27 іноземців. У медцентрі евакуйовані проведуть 14 днів, щоб упевнитися, що ніхто з них не є носієм вірусу.

Жителі Нових Санжарів протестували проти поселення евакуйованих у селищі. Між правоохоронцями та місцевими мешканцями сталися зіткнення. Протестувальники почали закидати автобуси і поліцейських камінням. Одна людина намагалася автомобілем наїхати на правоохоронців, заявили в поліції. Унаслідок зіткнень по медичну допомогу звернулися дев'ятеро правоохоронців і один цивільний. 24 людей було затримано. Сьогодні поліція відпустила 23 із 24 осіб, один з учасників залишається під вартою.

Наразі ситуація спокійна.

31 грудня 2019 року в Ухані вперше було підтверджено новий тип коронавірусу SARS-CoV-2, що спричиняє атипову пневмонію (спочатку вірус мав назву 2019-nCov). 30 січня Всесвітня організація охорони здоров'я оголосила спалах коронавірусу медичною надзвичайною ситуацією, що має міжнародне значення.

Станом на початок доби 21 лютого в Китаї від коронавірусної інфекції померло 2236 осіб, загальна кількість інфікованих сягнула 75 465.

За межами КНР, за даними ВООЗ на 20 лютого, зараження коронавірусом виявлено у 1073 людей у 26 країнах. Восьмеро хворих померли.