Супрун: Ідея, що активоване вугілля може перешкоджати проникненню алкоголю в кров, не має наукових доказів

Супрун заявила, що алкоголь у поєднанні з газованими напоями швидше всмоктується в кров, тому можна і швидше сп'яніти
Фото: EPA

Алкоголь швидко всмоктується у шлунок, активоване вугілля його не адсорбує, зазначила в.о. міністра охорони здоров'я України Уляна Супрун.

Ідея, що активоване вугілля може запобігти потраплянню алкоголю в кров, не має наукових підтверджень. Про це у Facebook 28 грудня заявила виконувач обов'язків міністра охорони здоров'я України Уляна Супрун.

"Активоване вугілля може зв'язуватися з токсичними речовинами, але не з усіма. Його часто застосовують у разі отруєння. Вугілля працює як своєрідна губка, що швидко всмоктує та зв'язує речовини, до прикладу, ліки або токсини. Через це токсичні речовини не встигають всмоктатися у шлунково-кишковий тракт, а згодом виводяться з організму природним шляхом. Ідея, що вугілля може зв'язуватися з алкоголем та перешкодити його потраплянню в кров, може виглядати логічно. Але жодних наукових доказів щодо такого ефекту не існує", – написала вона.

Супрун зазначила, що є невелике клінічне дослідження, яке вказало на відсутність такого ефекту.

"Це відбувається, тому що алкоголь дуже швидко всмоктується у шлунку, та й узагалі вугілля його не адсорбує. Тому заїдати алкоголь купою активованого вугілля неефективно", – написала вона.

Щоб зменшити шкоду від вживання алкоголю, Супрун порадила пити більше води, не вживати спиртного на голодний шлунок, не змішувати алкоголь із газованими напоями.

"Алкоголь у поєднанні з ними швидше всмоктується в кров, тому можна і швидше сп'яніти. Краще поєднайте алкоголь із фруктовими соками чи водою. Пам'ятайте, що жодна пігулка не позбавить вас від наслідків надмірного вживання алкоголю. Перевірений спосіб, аби їх уникнути, – їсти збалансовану їжу та не перебирати з кількістю алкоголю", – зазначила в.о. міністра.