Тендери на постачання навчального обладнання не було виписано під одного учасника, як заявляє прокуратура – розслідування ЗМІ

Виділяти гроші на обладнання для шкільних кабінетів уряд почав із 2016 року, пише автор статті
Фото: Прокуратура міста Києва / Facebook

"112 Україна" стверджує, що обвинувачення прокуратури Києва на адресу чиновників Міністерства освіти і науки про організацію тендера на закупівлю обладнання для шкільних кабінетів під одного учасника не мають підстав. Журналіст порталу зв'язався з кількома компаніями, які вигравали такі тендери із 2016 року. Джерело видання заявило, що відкрите провадження може бути пов'язане з конкуренцією на ринку.

Тендери на постачання у школи обладнання для класів, оголошені прокуратурою Києва незаконними, пройшли за ринкової конкуренції – участь у них брало відразу кілька великих і відомих постачальників, пише журналіст Ігор Смолов у статті "Битва за шкільні кабінети. А чи є змова?" на сайті "112 Україна".

На початку жовтня прокуратура Києва повідомила про викриття мільйонних зловживань під час закупівлі шкільного обладнання посадовими особами Міністерства освіти і науки. У повідомленні прокуратури йшлося, що посадові особи структурних підрозділів Міносвіти прописували умови тендерів на користь одного учасника, що завдало державі збитків на суму майже 5,5 млн грн.

Розслідування прокуратури стосується постачання у школи цифрових вимірювальних комп'ютерних комплексів. Виділяти гроші на таке обладнання для шкільних кабінетів уряд почав із 2016 року, пише автор статті. Міносвіти створило типовий перелік засобів навчання та обладнання для кабінетів природничо-математичних предметів загальноосвітніх навчальних закладів, де прописало вимоги для комп'ютерної і цифрової вимірювальної техніки, яку місцева влада мала закуповувати для шкіл. На основі цього переліку було проведено сотні тендерів, зазначає журналіст.

Прокуратура Києва обвинуватила чиновників Міносвіти в тому, що ті прописали цей перелік так, що цим вимогам відповідає продукція тільки одного виробника.

Журналіст пише, що протягом останніх двох років у школи постачали продукцію щонайменше трьох великих виробників: ізраїльської компанії Fourier та американських Vernier і Pasco. У Міносвіти є листи від Fourier і Vernier, у яких вони дякують відомству за можливість постачати свою продукцію і вказують, "що їхніми приладами обладнано в Україні сотні шкіл". У Pasco повідомили порталу, що готують такий лист і спрямують його в міністерство найближчими днями.

За даними "112 Україна", приватна фірма, яка фігурує в розслідуванні поліції і прокуратури, – київське ТОВ "Науково-виробниче підприємство "Енглер", яке належить бізнесменам Юрію Гречишкіну та Михайлу Каліткіну і постачає комплекси Fourier Einstein ізраїльського виробництва.

Автор зазначає, що у виробництві фігурують два тендери на постачання у школи Києва і Слов'янська обладнання, зокрема й цифрових вимірювальних комплексів, на 9,2 млн грн і 21,1 млн грн. Обидва тендери виграло НВП "Енглер". Прокуратура стверджує, що чиновники обмежили доступ до торгів для постачальників з іншою продукцією, але дані ProZorro свідчать, що в тендерах брало участь кілька провідних гравців на ринку постачань цієї продукції, які працюють як із Fourier, так і з Vernier, пише Смолов.

"Іноді достатньо мати одного знайомого слідчого, щоб запустити такий процес. Чиновники МОН – це добре для статистики департаменту захисту економіки, але ж ви розумієте, у процесі слідства можна вийти і на бізнес. А це вже або хабарі, або мінус компанія на ринку. Велика компанія – велика вільна ніша, яку швидко займуть інші. І такі "послуги" коштують дуже дорого", – цитує він свого інсайдера у правоохоронних органах.

Журналіст стверджує, що йому вдалося дістати "кілька документів, які проливають світло на деталі розслідування цієї справи", і з них випливає, що провадження відкрили на підставі свідчень однієї людини, які вона дала за кілька місяців до проведення тендерів.