У Харкові чорнобильці заблокували лікарню через приймання хворих на COVID-19. Під час сутичок постраждало двоє поліцейських

За даними поліції, на акцію протесту зібралося приблизно 100 осіб
Фото: hk.npu.gov.ua

Чорнобильці протестують біля Харківського обласного спеціалізованого диспансеру радіаційного захисту населення, вимагаючи не лікувати в установі хворих на коронавірусну інфекцію. Вони вважають, що будівля лікарні не відповідає "спеціальним вимогам" і там немає можливості проводити дезінфекцію.

22 червня в Харкові представники чорнобильських організацій улаштували акцію протесту біля обласного спеціалізованого диспансеру радіаційного захисту населення, виступаючи проти приймання хворих на коронавірусну інфекцію COVID-19, повідомило Суспільне.

Біля будівлі лікарні, за оцінками поліції, зібралося приблизно 100 осіб. Вони тримають плакати: "Руки геть від чорнобильської лікарні Харкова", "Вимагаємо виконання Конституції та законів України" тощо.

"Чому ми прийшли? Захистити свою лікарню! Щоб не пускали сюди сторонніх! Чорнобильська лікарня – значить, чорнобильська", сказав журналістам один з учасників акції.

Присутні заявили, що будівля не відповідає "спеціальним вимогам" і там немає можливості проводити дезінфекцію.

Фото: suspilne.media

За даними поліції, акція розпочалася о 9.30, а приблизно о 13.00 біля диспансеру сталися сутички. Унаслідок події двоє оперуповноважених Шевченківського відділу поліції дістали тілесні ушкодження. В одного поліцейського закрита черепно-мозкова травма і струс головного мозку, в іншого забиття гомілки.

Поліція розпочала кримінальне провадження за трьома статтями Кримінального кодексу: ч. 2 ст. 345 (погроза або насильство щодо працівника правоохоронного органу), ч. 1 ст. 279 (блокування транспортних комунікацій) і ч. 2 ст. 296 (хуліганство). Учасникам бійки загрожує до п'яти років позбавлення волі.

Заступник начальника обласного управління поліції Сергій Бірбасов сказав Суспільному, що поліцію викликали до диспансеру, оскільки чорнобильці перешкоджали проїзду спецтранспорту з тяжкохворим пацієнтом.

"Треба було зробити так, щоб він не помер у кареті швидкої допомоги", – пояснив Бірбасов.

На його думку, постраждалих поліцейських хтось ударив воротами, коли ті намагалися їх зачинити.

"Вони не чекали цього і впали... Відштовхнули, напевно, воротами. Один упав і вдарився потилицею об асфальт", – розповів поліцейський.

Відео: Харків Times / YouTube

Харківський обласний спеціалізований диспансер радіаційного захисту населення – один із опорних закладів регіону для приймання хворих на COVID-19, список таких лікарень склало Міністерство охорони здоров'я. У Харківській облдержадміністрації повідомили, що після того, як диспансер потрапив у список опорних, його додатково обладнали кисневими трасами.

Заступник голови Харківської ОДА Тарас Пастух сказав Суспільному 15 червня, що диспансер тривалий час не задіювали в лікуванні хворих на COVID-19, але наповнюваність інфекційних лікарень у регіоні практично досягла 100%. Він повідомив, що 2019 року чорнобильській лікарні з обласного бюджету виділили приблизно 59 млн грн, 2020-го – приблизно 36 млн.

"Це кошти, які сплачують у бюджет усі мешканці регіону. Фактично саме вони утримують заклад, тому вони мають право, коли виникає кризова ситуація, також скористатися установою, яку фінансують", – сказав Пастух.

"5 канал" повідомив, що частина медперсоналу диспансеру відмовилася працювати із хворими на COVID-19 пацієнтами. Директор закладу Ірина Пирогова розповіла, що "не відмовилося, напевно, 30 осіб". Вона вважає, що співробітників налякала смерть одного з колег від COVID-19.

У червні чорнобильці в Харкові вже протестували проти планів розміщувати пацієнтів із COVID-19 у диспансері. Мітинги відбувалися біля ОДА й лікарні.

Спалах коронавірусної інфекції COVID-19 виник наприкінці 2019 року в Китаї. 11 березня 2020 року Всесвітня організація охорони здоров'я оголосила поширення коронавірусу пандемією.

В Україні, за даними на ранок 22 червня, коронавірус підтвердили у 37 241 людини, з них 1012 померли, а 16 642 одужали. У Харківській області COVID-19 діагностували у 1811 осіб, 69 хворих померло.