У Харкові за шпигунство проти України до 11 років позбавлення волі засуджено громадянина Ірану – адвокат

Співробітник ХФТІ повідомив про пропозицію іранця в СБУ
Фото: dozor.kharkov.ua

Громадянина Ірану Алі Джадуея, який працював у харківському виші, затримали в серпні 2016 року в його квартирі після передання матеріалів про радіоелектронні технології представникам Тегеранського технологічного університету імені Шаріфа.

Орджонікідзевський районний суд Харкова засудив аспіранта Національного аерокосмічного університету імені Жуковського "Харківський авіаційний інститут", громадянина Ірану Алі Джадуея до 11 років позбавлення волі за шпигунство проти України. Про це "Громадському" повідомив адвокат засудженого Григорій Мар'яновський.

Суд був закритим через матеріали із грифом "державна таємниця".

Джадуея затримали 31 серпня 2016 року у власній квартирі в Харкові відразу після передання таємних матеріалів за допомогою інтернет-зв'язку представникам Тегеранського технологічного університету імені Шаріфа.

За версією Служби безпеки України (СБУ), Джадуей пообіцяв співробітникові Харківського фізико-технічного інституту (ХФТІ) 5 тис. грн за наукову роботу "Фізичні основи, розроблення, створення і використання надпотужних стаціонарних пучково-плазмових шумових і високочастотних та імпульсних надширокосмугових генераторів радіоелектронної боротьби та протидії засобам розвідки, зв'язку та повітряного нападу іноземних держав". Учений із ХФТІ прийняв пропозицію і повідомив про це в СБУ. Перед передаванням роботу підробили.

Мар'яновський має намір домагатися виправдання свого клієнта.