У Києві з'явиться "кризова кімната" для постраждалих від домашнього насильства

Хонда: Якщо є фізичне насильство, треба звертатися в поліцію
Фото: kyivcity.gov.ua

У "кризовій кімнаті", яка з'явиться в Києві навесні 2020 року, жертва домашнього насильства зможе перебувати 10 днів – отримати первинну психологічну допомогу та пройти медичний огляд.

У Києві навесні 2020 року з'явиться "кризова кімната" для допомоги потерпілим від домашнього насильства, про це повідомила заступниця голови Київської міської державної адміністрації Марина Хонда, пише пресслужба КМДА.

"Контакт-центр 15-51 опитав 3500 громадян. Більшість із них чітко розуміє, що таке насильство в родині. Є чітке розуміння класифікації видів насильства. Але відсутнє розуміння – куди звертатися, якщо ти став жертвою домашнього насильства. Таких серед опитаних виявилося понад 2800 осіб", – підкреслила Хонда.

За її словами, постраждалі часто не хочуть звертатися до соціальних служб, оскільки потім можуть залишитися з агресором сам на сам. Для вирішення цієї проблеми міська влада планує навесні 2020 року відкрити "кризову кімнату".

"Ця "кімната" на випадок, коли поліція задокументувала факт насильства, але жертві потрібен час, щоб знайти всі документи і зорієнтуватися, що робити далі. Тому людина може 10 днів перебувати в такій "кризовій кімнаті", отримати первинну психологічну допомогу та пройти медичний огляд. Якщо у людини є родичі – з ними зв'язуються. Якщо геть немає куди йти, тоді збираються документи для поселення в притулок до вирішення питання", – зазначила чиновниця.

Вона сказала, що в Києві діє міський телефон довіри та протидії насильству: 15-00 або 044-272-15-00.

"Якщо є фізичне насильство, треба звертатися в поліцію. Але якщо в сім’ї є такі тенденції, то краще насильство упередити та зателефонувати на 15-00. Тут можна отримати психологічну та юридичну допомогу", – додала Хонда.

11 січня в Україні набули чинності поправки до низки статей Кримінального кодексу. Закон передбачає криміналізацію домашнього насильства: за нього передбачено покарання громадськими роботами на строк від 150 до 240 годин, або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до п'яти років, або позбавленням волі на строк до двох років.

В Україні  працюватимуть групи поліції, які реагуватимуть тільки на виклики про домашнє насильство, повідомляв голова Національної поліції України Ігор Клименко.

6 листопада Кабінет Міністрів України схвалив створення кол-центру для жертв домашнього насильства.