У Китаї розпочався другий етап випробування вакцини від COVID-19, препарат ввели 508 добровольцям

Компанія Sinopharm розробила інактивовану вакцину від SARS-COV-2 і випробовує її на волонтерах
Фото: ЕРА

На першому етапі доведено, що інактивована вакцина від коронавірусу безпечна; на другому етапі досліджують її ефективність, розповіли китайські вчені.

24 квітня в китайському місті Цзяоцзо розпочали другий етап клінічних випробувань вакцини від коронавірусу SARS-CoV-2, повідомили в Національній комісії з охорони здоров'я.

У компанії Sinopharm, яка розробила препарат, заявили, що на першому етапі 96 осіб у трьох вікових групах було щеплено, результати випробувань схвалено урядом.

Програма випробувань передбачає також третій етап; загалом тести займуть приблизно рік, ідеться в повідомленні.

Як розповіли виданню Global Times фахівці з університету Уханя, на першому етапі тестували безпеку вакцини. Результати другого етапу важливі для визначення її ефективності.

Ін'єкцію препарату на другій стадії зробили вже 508 добровольцям.

Це перша у світі вакцина, яка пройшла стадію першого етапу клінічних випробувань. В її основі – штучно вирощений мертвий аденовірус (інактивована вакцина), введення якого дає змогу дістати імунну відповідь організму на коронавірус  SARS-CoV-2  без зараження ним.

Китай схвалив п'ять технологічних підходів до розроблення вакцин від COVID-19, серед яких також вакцини з рекомбінантними білками, вакцини від аденовірусних векторів, вакцини на основі нуклеїнових кислот і вакцини з використанням аттенуйованих вірусів грипу.

За даними ВООЗ, у світі розробляють щонайменше 70 вакцин від коронавірусу. Дослідження на людях проводять у США, Великобританії і Німеччині.