У Львівській області мітингували через інформацію, що евакуйованих із Китаю українців поселять у місцевому санаторії

У Яворівській районній державній адміністрації закликали людей припинити паніку
Фото: lmn.in.ua

Голова Яворівської районної державної адміністрації Львівської області Андрій Шумський заявив, що інформація про поселення евакуйованих із Китаю українців у місцевий санаторій "Шкло" не відповідає дійсності.

16 лютого в населеному пункті Шкло Яворівського району Львівської області люди вийшли на мітинг через інформацію, що українців, евакуйованих із Китаю, де виявили епіцентр спалаху коронавірусу 2019-nCoV, поселять у місцевому санаторії "Шкло", повідомляє "Львівська мануфактура новин".

Працівниця санаторію розповіла, що у "Шкло" приїжджала комісія з Києва й дивилася, чи є в ньому умови для утримання евакуйованих українців. За її словами, таких умов немає.

Голова Яворівської районної державної адміністрації Андрій Шумський підтвердив її слова і запевнив, що санаторій непридатний для поселення цих громадян.

"Прошу вас перестати панікувати. Інформація, яка поширюється, – фейкова. Усе проводилося без жодної документації. До того ж санаторій не відповідає потрібним критеріям. А позиція обласної та районної ради – не допустити поселення людей на карантин у Шклі. Якщо це станеться, повірте мені, я сам там поселюся", – заявив він.

За словами директора санаторію Ігоря Кухаря, із 16 березня заклад починає працювати у штатному режимі. Тут чекають відпочивальників.

Керівник Львівської ОДА Максим Козицький написав у Facebook, що йому поки не надходило доручень від МОЗ України щодо підготовки об'єктів Львівської області для розміщення на карантині українців, яких евакуювали з Китаю.

"У випадку змін по ситуації громадськість буде повідомлено", – додав він.

14 лютого Обухівська районна рада Київської області звернулася до президента України Володимира Зеленського щодо недопущення розміщення евакуйованих із Китаю українців у закладах, не пристосованих для тимчасової ізоляції "потенційно інфікованих осіб".

В.о. гендиректора Центру громадського здоров'я МОЗ України Ігор Кузін повідомляв 10 лютого, що у провінції Хубей та місті Ухань перебуває приблизно 150–200 українців. Повернення в Україну очікує щонайменше 51 людина, зокрема одна дитина. Міністерка охорони здоров'я Зоряна Скалецька говорила, що літак по українців вилетить 18 лютого, а повернеться в Україну наступного дня, 19 лютого.

Кілька українців, яких заблокували в китайському місті Ухань, де через поширення коронавірусу 2019-nCoV оголошено карантин, передали відеозвернення, у якому поскаржилися, що українська влада постійно змінює дату евакуації.

Уперше новий тип коронавірусу, що спричиняє атипову пневмонію, було підтверджено 31 грудня 2019 року в китайському місті Ухань.

30 січня Всесвітня організація охорони здоров'я оголосила спалах коронавірусу 2019-nCoV медичною надзвичайною ситуацією, що має міжнародне значення.

Станом на 00.00 16 лютого в Китаї кількість померлих від нового коронавірусу становила 1770 осіб, кількість підтверджених випадків зараження коронавірусом сягнула 70 548.