У НСЖУ назвали цензурою рішення Нацради просити суд анулювати ліцензію NewsOne

Томіленко визнав, що ефір NewsOne "специфічний"
Фото: Данііл Самсонов / Facebook

За словами голови Національної спілки журналістів України Сергія Томіленка, Нацрада з телерадіомовлення, яка планує через суд позбавити ліцензії телеканал NewsOne, має "сумнівну суспільну легітимність".

Намір Національної ради з питань телебачення і радіомовлення звернутися в суд, щоб позбавити ліцензії телеканал NewsOne, – це цензура. Про це 5 вересня заявив у Facebook голова Національної спілки журналістів України (НСЖУ) Сергій Томіленко.

"Сьогодні Нацрада проголосувала за припинення мовлення телеканала NewsOne. Формально, апелюючи до судів як до кінцевої інстанції, Нацрада і не оголошує діяльність NewsOne злочинною. Але свій вирок медіарегулятор зробив. Знайшов в українському медіапросторі "головного" розпалювача ворожнечі. Закриття телеканала – радикальний крок. Закриття через вислови політиків у ефірі (при тому, що ці коментарі й заклики політиків не визнані правоохоронними структурами злочинними!) – це форма цензури", – написав він.

За словами голови НСЖУ, "стара Нацрада має сумнівну суспільну легітимність".

"Ті ж члени, які з таким азартом розпинають зараз NewsOne, за попередньої влади з не меншим натхненням кидалися на "1+1". І намагалися реалізувати політичний сценарій його нейтралізації", – вважає Томіленко.

Він визнав, що ефір NewsOne "специфічний".

"Багато гостей і спікерів очевидно пов'язані з конкретною політичною силою. І за це канал або його власників варто критикувати. Але ж часто саме в ефірі NewsOne транслюються важливі суспільні дебати, резонансні розслідування, дається слово незручним для політеліти спікерам. І, до всього, це саме той інформаційний канал, який найбільше приділяє уваги темам свободи слова, безпеки журналістів, корпоративної солідарності! Це факт", – зазначив Томіленко.

На його думку, "замість розслідування очевидних злочинів проти журналістів держава демонструє "мову ворожнечі".

Власником телеканала NewsOne наприкінці 2018 року став нардеп від Опозиційного блоку Тарас Козак. Крім того, він купив телеканали "112 Україна" і ZIK. За даними програми "Наші гроші", депутат входить у найближче оточення глави політради партії "Опозиційна платформа – За життя" Віктора Медведчука, який є кумом президента Росії Володимира Путіна.

5 вересня 2019 року Нацрада з телерадіомовлення одноголосно ухвалила рішення звернутися до суду, щоб позбавити NewsOne ліцензії за "розпалювання національної/расової/релігійної ворожнечі та ненависті".