У семи областях та Києві розпочали дослідження на антитіла до коронавірусу. Уже зробили 1355 тестів

Під час ІФА-тестування аналізують сироватку крові
Фото: depositphotos.com

Тестування на антитіла до коронавірусу методом імуноферментного аналізу стартувало у Вінницькій, Донецькій, Закарпатській, Київській, Луганській, Харківській і Херсонській областях, повідомив Центр громадського здоров'я Міністерства охорони здоров'я.

В Україні розпочали проводити тестування на антитіла до коронавірусу методом імуноферментного аналізу (ІФА), повідомив у Facebook Центр громадського здоров'я Міністерства охорони здоров'я.

Станом на 27 травня зробили 1355 тестів.

Тестування проводять у Вінницькій, Донецькій, Закарпатській, Київській, Луганській, Харківській і Херсонській областях, а також у Києві.

У Центрі громадського здоров'я пояснили, що під час ІФА-тестування аналізують сироватку крові, а не саму кров, як у разі з експрестестами, і не матеріали мазків, як під час тестування методом полімеразної ланцюгової реакції.

"ІФА-тест виявляє імунну реакцію на вірус – рівень антитіл. Експрестести також виявляють антитіла в організмі як відповідь на антиген, проте мають низьку чутливість і специфічність у порівнянні з ІФА-тестами. ПЛР-дослідження виявляє вірус, тобто його генетичний матеріал", – розповіли в центрі про відмінності між ІФА-тестами, ПЛР-тестами та експрестестами.

ІФА-тестування можуть проводити:

  • пацієнтам із симптомами коронавірусної хвороби COVID-19;
  • пацієнтам із пневмонією;
  • контактним особам;
  • особам, які потребують планової госпіталізації та/або операції;
  • медичним працівникам, які працюють із хворими на COVID-19;
  • працівникам лабораторій, які обробляють зразки на COVID-19;
  • працівникам патологоанатомічних, судово-медичних бюро, відділень, які беруть участь у розтині тіл, зокрема і заборі зразків секційного матеріалу;
  • іншим медичним та фармацевтичним працівникам, а також працівникам Нацполіції, Нацгвардії, Держприкордонслужби.

У центрі зазначили, що якщо в людини буде позитивний ІФА-тест, вона обов'язково має пройти тестування на коронавірус методом ПЛР, оскільки для встановлення діагнозу рекомендовано виключно ПЛР-тестування.

"Враховуючи те, що, зокрема, медики, працівники Нацгвардії та Нацполіції повинні проходити діагностику регулярно, ІФА-тестування допоможе знизити навантаження на ПЛР-дослідження", – прогнозують у МОЗ.

В Україні станом на ранок 28 травня зареєстровано 22 382 випадки коронавірусної інфекції, померло 669 осіб, одужало 8439. Загалом у світі, за даними американського Університету Джонса Гопкінса, коронавірусом інфікувалося більше ніж 5,69 млн осіб, 355,7 тис. із них померли.

Методом ПЛР в Україні досліджено 322 746 зразків на коронавірус. У Центрі громадського здоров'я повідомили, що в Україні аналізами на COVID-19 займається 62 лабораторії, з яких 15 – приватні.