"Україна може зробити тестування на ВІЛ нормальним явищем". Елтон Джон звернувся до українців

Елтон Джон заявив, що любить Україну
Фото: EPA

Британський музикант Елтон Джон заявив, що сучасні ліки не лише дають можливість тим, хто живе з ВІЛ, мати повноцінне життя, але і роблять неможливим передання вірусу іншим.

Британський музикант Елтон Джон звернувся до українців напередодні 30-го Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом.

Лист музиканта 29 листопада було опубліковано в газеті "Факты и комментарии", повідомляє Фонд Олени Пінчук. 

Джон заявив, що Україна має боротися з дискримінацією ВІЛ-позитивних людей і надати їм необхідну підтримку і допомогу.

"Я люблю Україну та знаю українців як гідних і добрих людей. Я вірю, що Київ та решта міст України можуть зробити тестування на ВІЛ нормальним явищем та зруйнувати стигму, яка все ще оточує вірус", – написав він.

За словами співака, сучасні ліки не тільки дають змогу тим, хто живе з ВІЛ, мати повноцінне життя, але і роблять неможливим передання вірусу іншим.

"У той час як я пишу цей лист, 37 млн людей в усьому світі живуть з ВІЛ. Тільки в минулому році 1,8 млн людей інфікувалися ВІЛ та 940 тис. людей померли від СНІДу", – ідеться в листі.

Всесвітній день боротьби зі СНІДом відзначають 1 грудня.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, 2017 року в Європі було зафіксовано понад 159 тис. нових випадків ВІЛ, із яких 104 тис. – у Росії (71,1 випадок на 100 тис. осіб). Високі показники рівня зараження ВІЛ зафіксовано також в Україні (37 випадків на 100 тис. осіб) і Білорусі (26,1).

В Україні, за оцінками експертів Об'єднаної програми ООН із ВІЛ/СНІДу (UNAIDS), з ВІЛ-інфекцією живе до 240 тис. осіб, і тільки кожен другий знає про свій діагноз, зазначає Фонд Олени Пінчук. Станом на 1 жовтня на обліку в Україні перебувало 144 633 ВІЛ-позитивні пацієнти.

2019 року в межах співпраці з Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) на ВІЛ планують протестувати 250 тис. українців, повідомляли в МОЗ України.