Україна зацікавлена в польських 155-мм самохідних артилерійських установках Krab – командувач ракетних військ і артилерії

Krab було презентовано на виставці "Зброя та безпека – 2017", що відбулася в Польщі
Фото: ЕРА

Концепція розвитку української артилерії полягає в поступовому переході на калібр снарядів 155 мм, які використовують у країнах НАТО, заявив командувач ракетних військ і артилерії Збройних сил України В'ячеслав Горбильов.

Україна зацікавлена в придбанні польських 155-мм самохідних артилерійських установок Krab. Про це в інтерв'ю газеті "Урядовий кур'єр" повідомив командувач ракетних військ і артилерії Збройних сил України В'ячеслав Горбильов.

"Суть концепції розвитку української артилерії полягає в поступовому переході на калібр снарядів 155 мм, які використовують у країнах НАТО. Ми не перший рік активно спостерігаємо за динамічним розвитком польської самохідної артилерійської установки (САУ) калібру 155 мм. Krab нещодавно було представлено на виставці "Зброя та безпека – 2017". Вона відповідає всім натовським стандартам. Польські колеги пропонують нам Krab як найліпший варіант заміни самоходок радянського зразка", – розповів Горбильов.

На відміну від САУ, які сьогодні використовують українські військові, Krab веде вогонь у режимі MRSI: протягом 30 секунд виконує п'ять пострілів. Вона швидше змінює позицію, що дає можливість не потрапляти під відповідний обстріл, уражає цілі осколково-фугасними снарядами на відстань до 30 км, наголосив командувач.

Krab також оснащена системою управління артвогнем TOPAZ: кожен командний пункт обладнано комп'ютерним терміналом зі встановленим програмним забезпеченням, що дає змогу управляти артилерійським підрозділом у режимі реального часу без необхідності віддавати усні команди по радіо. Система взаємодіє з аналогічними мережами на різному рівні управління. Навіть якщо комп'ютер командира вийде з ладу, розрахунки воюватимуть в автономному режимі. Сьогодні TOPAZ адаптують під українські умови, повідомив Горбильов.

14 жовтня президент України Петро Порошенко заявив, що протягом 2017 року Збройним силам України було передано приблизно 1300 одиниць озброєння і військової техніки, а також понад 22 тис. ракет та інших боєприпасів.

У рейтингу армій світу, складеному міжнародною компанією Global Firepower, у 2017 році Україна посіла 30-те місце серед 133 країн. На першому місці – США, на другому – Росія.