"Укроборонпром" готовий передати приватним виробникам документацію на апарати ШВЛ

Підприємство "Укроборонпрому" "Буревісник" випускало апарат ШВЛ БРІЗ-Т
Фото: ukroboronprom.com.ua

Держконцерн "Укроборонпром" готовий передати копії конструкторської документації на апарати штучної вентиляції легенів "БРІЗ-Т" приватним виробникам, які можуть швидко налагодити виробництво приладів.

Державний концерн "Укроборонпром" частково відновив знищену конструкторську документацію апаратів штучної вентиляції легенів "БРІЗ-Т" і готовий передати копії приватним виробникам, які можуть швидко налагодити виробництво приладів. Про це йдеться в повідомленні концерну.

Ідеться про документацію на невійськову продукцію медичного призначення, зазначено в повідомленні концерну.

"У концерні провели ревізію виробничих потужностей заводу, який зупинив виробництво продукції 12 років тому, фінансового стану підприємства, що має більше ніж 100 млн грн боргів перед державними установами, комунальними службами міста та колишніми працівниками... Протягом останнього тижня інженери концерну, конструктори і технологи п’яти інших заводів "Укроборонпрому" ретельно вивчали конструкторську документацію апарата штучного дихання, останню модифікацію якого завод випускав десятки років тому, та провели низку консультацій щодо можливості відновлення виробництва на “Буревіснику", – ідеться в повідомленні.

У підсумку було ухвалено рішення відкрити документацію для приватних виробників медичних приладів, які зацікавлені у виготовленні апаратів штучного дихання такого зразка. Це дасть змогу інженерам точно визначити кількість і спосіб виготовлення комплектації, частина якої імпортна, оцінити тривалість виробничого циклу та обсяг необхідних інвестицій за наявних ресурсів.

"Ми вирішили віддати всю конструкторську документацію приватним компаніям, які мають станки, можуть швидко підлаштувати свої потужності для виготовлення необхідних деталей та корпусу, отримати сертифікацію та провести випробування. Якщо такі є і можуть виготовити свої версії БРІЗів у стислі строки та за притомну вартість – "Укроборонпром" надасть креслення і супровідну документацію", – заявив генеральний директор держконцерну Айварас Абромавичус.

Спалах коронавірусної інфекції COVID-19 виник у грудні 2019 року в Китаї. 11 березня Всесвітня організація охорони здоров'я оголосила поширення коронавірусу пандемією.

Дихальна недостатність – одне з найсерйозніших ускладнень при COVID-19. У разі її розвитку пацієнта підключають до апарата ШВЛ. У зв'язку з цим лікарні по всьому світу відчувають нестачу апаратів штучної вентиляції легенів.

За даними Університету Джона Гопкінса, який відстежує поширення коронавірусу, станом на ранок 21 березня в усьому світі зареєстровано 275 434 випадки зараження коронавірусною інфекцією. Летальних випадків – 11 399, вилікували від COVID-19 88 256 осіб.

Станом на вечір 20 березня в Україні зафіксовано 41 випадок захворювання на коронавірус, три з них – летальні, одна людина одужала. У низці областей, де виявлено інфікованих, введено режим надзвичайної ситуації.