В об'єднавчому соборі візьме участь понад 50 архієреїв – Філарет

Філарет: Зараз йде шалена боротьба, щоб церкви не об'єдналися і українську церкву не визнали
Фото: Патріарх Філарет / Facebook

За словами предстоятеля Української православної церкви Київського патріархату патріарха Київського і всієї Русі-України Філарета, найбільше представництво на архієрейському соборі буде в УПЦ Київського патріархату – 40 архієреїв.

В об'єднавчому архієрейському соборі Української православної церкви, запланованому на 15 грудня, візьме участь понад 50 архієреїв. Про це 7 грудня заявив предстоятель Української православної церкви Київського патріархату патріарх Київський і всієї Русі-України Філарет, пише УНІАН.

За словами патріарха Філарета, найбільше представництво на архієрейському соборі буде в УПЦ Київського патріархату – 40 архієреїв. Українську автокефальну церкву представлятиме 12 архієреїв і три або чотири представники від УПЦ Московського патріархату, уточнив він.

Філарет зазначив, що на об'єднавчому соборі оберуть предстоятеля, ухвалять статут єдиної помісної православної церкви в Україні та розглянуть питання об'єднання церков.

Патріарх УПЦ КП підкреслив, що зараз йде шалена боротьба за те, щоб церкви не об'єдналися і українську церкву не було визнано.

"Це все робить Москва, але через наших українських прислужників. Поширюють чутки, що патріарх піде у відставку і не буде балотуватися. Це неправда. Я до смерті буду патріархом, бо інтронізація була в 1995 році. І ніхто цієї благодаті не зніме", – підкреслив він.

13 грудня архієреї Української православної церкви Київського патріархату проведуть зустріч, щоб підготуватися до об'єднавчого собору православних церков.

У 2018 році українська влада звернулася до вселенського патріарха Варфоломія з проханням надати томос про автокефалію православній церкві в Україні.

11 жовтня Синод Вселенського патріархату ухвалив низку рішень, що стосуються автокефалії Української православної церкви. Зокрема, рішення Константинопольського патріархату від 1686 року про передання української церкви в управління Московського патріархату скасовано; із предстоятеля Української православної церкви Київського патріархату Філарета було знято накладену Російською православною церквою анафему; йому і предстоятелю Української автокефальної православної церкви Макарію повернуто канонічний статус.

2729 листопада Вселенський патріархат провів синод, на якому ухвалив "Конституційний статут української церкви".

Офіційний томос про автокефалію православної церкви в Україні, вселенський патріарх Варфоломій вручить обраному на об'єднавчому соборі предстоятелю єдиної помісної церкви. За словами президента України Петра Порошенка, собор відбудеться 15 грудня.