В Україні стартувала сесія пробного ЗНО. Сайти центрів оцінювання знань не витримують навантаження

Сьогодні в Україні стартувала пробна сесія ЗНО
Фото: depositphotos.com

15 червня в Україні стартувала сесія пробного зовнішнього оцінювання знань. Через епідемію коронавірусу тестування проводять онлайн.

Сайти Українського та регіональних центрів оцінювання якості освіти працюють із перебоями через великий наплив відвідувачів у зв'язку з проведенням пробної сесії зовнішнього незалежного оцінювання. Про це йдеться в повідомленні Українського центру оцінювання якості освіти у Facebook.

"Значна кількість відвідувачів намагаються скористатися можливістю пройти пробне ЗНО з української мови та літератури вдома. Щойно кількість відвідувачів зменшиться – сайти відновлять роботу", – указано в заяві.

У центрі наголосили, що завантажити тестовий зошит, бланк відповідей з української мови та літератури, а також занести відповіді в сервіс із визначення результатів можна до 18.00 19 червня.

Зовнішнє незалежне оцінювання заплановано в Україні з 25 червня до 17 липня. Перед цим, 15–17 червня, мало відбутися пробне тестування, однак 12 червня Кабінет Міністрів викреслив пробне ЗНО з переліку заходів, проведення яких дозволено в період оголошеного через коронавірус карантину. Український центр оцінювання знань повідомив 13 червня, що ті, хто зареєструвався на пробне ЗНО, можуть пройти його онлайн.

Освітній омбудсмен Сергій Горбачов 12 червня повідомив, що дістав інформацію про підготовку повного скасування зовнішнього незалежного оцінювання. У Міносвіти заявили, що основна сесія має відбутися, "тому що це запорука справедливого та об'єктивного оцінювання, а також чесного і прозорого вступу".

У Facebook нинішні абітурієнти та випускники минулих років запустили флешмоб #РукиГетьВідЗНО. Вони закликають владу не скасовувати ЗНО. Випускники розповідають історії, що саме тестування допомогло їм вступити до вишів без хабарів.