В Україні вперше ухвалили судовий вирок за домашнє насильство

Суд ухвалив вирок за ст. 126-1 (домашнє насильство) Кримінального кодексу України
Фото: pixabay.com

Протягом кількох років чоловік вчиняв протиправні дії стосовно своєї 80-річної матері. Суд у Миколаївській області призначив йому покарання у вигляді арешту строком на один місяць і примусового проходження психологічної програми.

2 квітня 2019 року Вознесенський міський районний суд Миколаївської області визнав винним 57-річного жителя Вознесенська у вчиненні кримінального злочину, передбаченого ст. 126-1 (домашнє насильство) Кримінального кодексу України, повідомила 8 квітня прес-служба Миколаївської області.

"На сьогодні це перший випадок, коли домашнього тирана притягнуто до кримінальної відповідальності за вказаною статтею", – ідеться в повідомленні.

Протягом кількох років чоловік здійснював протиправні дії стосовно своєї 80-річної матері. Раніше його притягали лише до адміністративної відповідальності.

У лютому 2019 року син завдав матері тілесних ушкоджень.

"Непоодинокі випадки протиправних дій у родині були кваліфіковані як системне вчинення домашнього насильства. При цьому, враховуючи щире каяття кривдника та активне сприяння слідству, суд призначив йому покарання у вигляді арешту терміном на один місяць. Також задля формування неагресивної психологічної моделі поведінки чоловіка у приватних стосунках, відповідального ставлення до своїх вчинків та їхніх наслідків за рішенням суду після відбуття основного покарання до правопорушника буде застосовано обмежувальний захід у вигляді направлення для проходження програми для кривдників", – додали правоохоронці.

У прес-службі зауважують, що така програма може тривати від трьох місяців до року. Вона передбачає щотижневі індивідуальні та групові заняття. Умисне ухилення від програми призводить до арешту на строк до шести місяців або обмеження волі на строк до двох років.

6 грудня 2017 року Верховна Рада ввела кримінальну відповідальність за домашнє насильство. Закон набув чинності через рік після опублікування.