В Україні знизять тарифи на тепло і гарячу воду для населення – Мінтериторії

Гаряча вода має подешевшати в Україні до нового опалювального сезону
Фото: pixabay.com

Кабінет Міністрів України змінив порядок формування тарифів на теплову енергію та централізоване водопостачання. Це дасть змогу в новому опалювальному сезоні знизити вартість комунальних послуг для населення, повідомили в Міністерстві розвитку громад і територій України.

Уряд України вніс зміни в порядок формування тарифів на теплову енергію, централізоване водопостачання та водовідведення. Це зобов'язує підприємства теплопостачання знизити в чинних тарифах витрати на придбання природного газу, повідомила пресслужба Міністерства розвитку громад і територій 10 червня.

Тарифна політика у ЖКГ безпосередньо залежить від цінової політики в паливно-енергетичному комплексі (ПЕК). В умовах функціонування ринку природного газу його вартість для підприємств теплопостачання змінюється щомісяця. Минулого опалювального сезону ціна природного газу коливалася від 2897,0 грн/тис. м&³3; (у квітні 2020 року) до 4899,0 грн/тис. м&³3; (у листопаді 2019-го), зауважили в міністерстві.

"Оскільки ціна природного газу у кожному місяці опалювального сезону 2020–2021 років буде змінюватися згідно з ринком, тарифи необхідно переглянути до початку опалювального сезону, адже важливо визначити розмір витрат на придбання природного газу, оскільки він складає 80–85% у структурі тарифу. Для населення тарифи на тепло і гарячу воду зменшаться", – прокоментувала рішення заступниця міністра розвитку громад і територій Наталія Хоцянівська.

Змінення порядку формування тарифів дасть змогу підприємствам ПЕК планувати витрати на придбання природного газу на рівні середньої ціни природного газу, що склалася за минулий опалювальний сезон.

"Для більшості підприємств ПЕК з'являється можливість зменшити тарифи на теплову енергію, послуги з постачання теплової енергії та гарячої води, оскільки такі тарифи включали раніше витрати на придбання природного газу вищі від середньої ціни газу минулого опалювального сезону", – зауважують у міністерстві.