Верховний Суд підтримав закриття кримінального провадження проти чиновниці, яка не подала електронної декларації через релігійні переконання

Електронне декларування доходів посадовців в Україні запустили у вересні 2016 року
Фото: radiosvoboda.org

Податкова інспекторка заявляла, що відмовляється від цифрового електронного підпису через релігійні переконання, і надіслала в Нацагентство з питань запобігання корупції декларацію за 2016 рік у паперовому варіанті, тому Касаційний кримінальний суд у складі Верховного Суду України підтримав рішення апеляційного суду про закриття щодо жінки кримінального провадження за неподання декларації.

Касаційний кримінальний суд у складі Верховного Суду України підтримав закриття кримінального провадження проти чиновниці, яка не подала електронної декларації з релігійних причин. Про це йдеться в ухвалі суду від 28 січня, опублікованій у Єдиному реєстрі судових рішень.

23 листопада 2017 року головну державну інспекторку Монастирищенського відділення Уманської об'єднаної державної податкової інспекції в Черкаській області визнали винною у скоєнні злочину, передбаченого ст. 366-1 Кримінального кодексу (декларування недостовірної інформації). Жінку засудили до одного року позбавлення волі з річним випробувальним строком за те, що вона не подала електронної декларації за 2016 рік.

Апеляційний суд Черкаської області 28 січня 2019 року скасував вирок суду першої інстанції та закрив провадження за відсутністю складу злочину. Чиновниця заявила, що електронний цифровий підпис, необхідний для подання декларації, "суперечить релігійним переконанням обвинуваченої і принижує її честь і гідність як віруючої людини".

Прокуратура подала касаційну скаргу.

"У касаційній скарзі прокурор... не погоджуючись із рішенням апеляційного суду, посилаючись на порушення кримінального процесуального законодавства та неправильне застосування закону України про кримінальну відповідальність, просить скасувати ухвалу апеляційного суду і призначити новий розгляд у суді апеляційної інстанції", – ідеться в ухвалі.

Верховний Суд визнав доводи прокурора в касаційній скарзі безпідставними.

Судді вважають, що апеляційний суд дійшов правильного висновку щодо відсутності прямого умислу чиновниці на неподання декларації, оскільки встановив, що обвинувачена є парафіянкою храму Різдва Пресвятої Богородиці і, згідно з інформацією з банку, через свої релігійні переконання користується поточним розрахунковим рахунком, оскільки як вірянка відмовилася від оброблення персональних даних. Вона у встановлені законом терміни надіслала в Нацагентство з питань запобігання корупції декларацію в паперовому варіанті.

"Касаційна скарга прокурора задоволенню не підлягає", – ідеться в документі.

Ухвалу Верховного Суду не може бути оскаржено.

Електронне декларування доходів посадовців в Україні запустили у вересні 2016 року. Це було однією з вимог Європейського союзу для реалізації безвізового режиму.