Верховний Суд України звільнив двох осіб, засуджених до довічного строку

ЄСПЛ визнав порушення права на справедливий суд щодо двох українців
Фото: ЕРА

Верховний Суд України звільнив двох громадян з-під варти з урахуванням рішення Європейського суду з прав людини і передав справу на новий розгляд у суд першої інстанції, повідомив представник Української Гельсінської спілки з прав людини Михайло Тарахкало.

17 квітня Велика палата Верховного Суду (ВП ВС) України звільнила з-під варти двох осіб, засуджених до довічного ув'язнення. Про це у Facebook повідомив представник Української Гельсінської спілки з прав людини Михайло Тарахкало.

Він зазначив, що рішення ухвалили в межах застосування практики Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ).

"Засуджених обвинувачували у низці тяжких і особливо тяжких злочинів, вчинених у 2001 році, їх засудили до довічного ув'язнення. Під час судових засідань вони стверджували, що їх змусили відмовитися від захисників і зізнатися у злочинах, але їхні аргументи не змінили позиції національних судів. Після закінчення національних процедур заявники звернулися до ЄСПЛ, який у 2016 році виніс рішення на користь заявників і визнав низку порушень ст. 6 Європейської конвенції (право на справедливий суд)", – написав Тарахкало.

Він розповів, що після цього правозахисники відновлювали матеріали справ, що залишилися в окупованому Донецьку.

"У справах двох наших заявників ЄСПЛ визнав порушення права на справедливий суд саме за епізодами, за які їм було призначено довічне ув'язнення, з моменту скоєння злочинів уже пройшло понад 15 років (це дуже важливо!), а вони відбули вже більше ніж 20 років позбавлення волі (з урахуванням положень "закону Савченко"). Оскільки з моменту скоєння злочинів пройшло більше ніж 15 років, заявникам уже не могло бути призначене покарання у вигляді довічного, максимум – 15 років (імперативна норма ст. 49 КК). Відповідно, навіть у разі перегляду їхніх справ та визнання винними, вони вже відбули максимально можливий строк покарання. ВП ВС перебувала в нарадчій кімнаті понад шість годин. Судді частково скасували вироки у справах заявників і передали справи на новий розгляд до суду першої інстанції, а їх звільнили у залі суду", – зазначив Тарахкало.

Правозахисник також опублікував посилання на рішення ЄСПЛ у справах "Ситневський і Чайковський проти України" та "Закшевський проти України", але не вказав прізвищ звільнених.

Зі свого боку адвокат Ірина Бойкова зазначила, що йдеться про Володимира Закшевського та Олега Ситневського.