Вірменська апостольська церква не підтримує розділення церков – католикос усіх вірмен

Гарегін II прибув у Новосибірськ
Фото: wikipedia.org

Вірменська церква є прихильницею канонічності, а тому не підтримує поділу церкви, заявив католикос усіх вірмен Гарегін II у відповідь на запитання про автокефалію для української православної церкви.

Католикос усіх вірмен Гарегін II заявив, що Вірменська апостольська церква не підтримує розділення церков. Про це повідомляє ТАСС.

Гарегін II, який прибув у російський Новосибірськ для освячення храму Вірменської апостольської церкви, заявив, що вірменська церква є прихильницею канонічності, а тому не може підтримувати кроки, спрямовані на поділ церкви. Так він прокоментував запитання, чи підтримає Вірменія об'єднавчий собор в Україні.

Синод Вселенського патріархату 11 жовтня ухвалив низку  рішень, які стосуються автокефалії Української православної церкви. Зокрема, рішення Константинопольського патріархату від 1686 року про передання української церкви в управління Московського патріархату скасовано; із предстоятеля Української православної церкви Київського патріархату Філарета знято накладену Російською православною церквою анафему, йому і предстоятелю Української автокефальної православної церкви Макарію повернуто канонічний статус.

Рішення Синоду президент України Петро Порошенко назвав наданням автокефалії Українській православній церкві. Офіційний томос вселенський патріарх Варфоломій вручить обраному на об'єднавчому соборі предстоятелю єдиної помісної Української православної церкви.

15 жовтня Синод Російської православної церкви розірвав євхаристійне спілкування з Константинопольським патріархатом. Таке саме рішення 13 листопада ухвалив собор єпископів УПЦ Московського патріархату.