Від початку спалаху кору в Україні померло 35 осіб – Супрун

Супрун: Уже є 35 смертей
Фото: Міністерство охорони здоров'я України / Facebook

На кір захворіло вже 95 тисяч українців, повідомила в.о. міністра охорони здоров'я України Уляна Супрун.

Від початку спалаху кору в Україні померло 35 осіб. Про це 6 квітня на брифінгу в Києві повідомила виконувачка обов'язків міністра охорони здоров'я України Уляна Супрун, інформує УНН.

"В Україні зараз спалах кору, вже 95 тисяч осіб захворіли на кір, і вже є 35 смертей", – сказала вона.

Супрун зазначила, що головними причинами смертності українців є серцево-судинні захворювання і діабет другого типу.

Кір – гостре інфекційне вірусне захворювання, яке може призвести до летальних наслідків. Основні симптоми хвороби: висока температура, запалення слизових оболонок порожнини рота і верхніх дихальних шляхів, кон'юнктивіт, плямисто-папульозний висип на шкірі і загальна інтоксикація. Ліків від кору немає, а єдиний спосіб захиститися від захворювання – вакцинація.

Всесвітня організація охорони здоров'я повідомляла, що кількість хворих на кір у Європі у 2018 році становила понад 82 тис. осіб, водночас найбільше хворих було в Україні – 53 тис. осіб. У 2018 році в Європі від кору загинуло 72 людини, з них 16 – на території України. У ВООЗ підкреслили, що причиною спалаху кору в Україні є низький рівень вакцинації.

1 квітня в МОЗ повідомили, що рівень захворюваності на кір в Україні знову зростає. Протягом 13-го тижня 2019 року, з 22-го до 28 березня, на кір в Україні захворіло 2254 людини – 1113 дорослих і 1141 дитина. Від початку року від ускладнень, спричинених хворобою, померло 14 осіб.