За кордоном залишається 11 449 українців. МЗС рекомендує їм не покидати країн перебування

Після зупинення регулярного авіасполучення повернутися в Україну стало складніше
Фото: ЕРА

Повернення в Україну зараз пов'язане з великим ризиком через пандемію коронавірусу, заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба. Він додав, що міністерство і далі шукає можливості для повернення співвітчизників додому.

Майже 11,5 тис. громадян України перебуває за кордоном, але поки їм краще залишатися у країнах свого перебування. Про це заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба під час онлайн-брифінгу 30 березня, який транслювали на YouTube-каналі міністерства.

"Наразі кількість громадян України, які очікують евакуації з різних країн світу, складає 11 449 осіб. Ця цифра динамічна, тому що хтось евакуюється, а хтось, навпаки, змінює свою думку", – пояснив він.

Зараз повернення в Україну пов'язане з підвищеним ризиком через пандемію коронавірусу, підкреслив Кулеба.

"Хочу звернутися до тих громадян України, які мають засоби для проживання в тій країні, де вони зараз знаходяться, залишатися в цій країні. Тому що подорож наражає вас на небезпеку. Ви не можете здійснити тривалий переїзд, не торкаючись поверхонь, не спілкуючись із людьми, і ви ніколи не знаєте, де у вас буде ризик зараження. Зараз критичний період, найближчі тижні будуть визначальними. З міркувань вашої безпеки бажано, щоб ці тижні ви побули там, де ви знаходитеся", – сказав міністр.

Він додав, що міністерство і далі моніторить можливості для повернення співвітчизників.

Україна евакуює громадян з інших країн через спалах коронавірусної інфекції. 23 березня МЗС України закликало громадян, які перебувають за кордоном, повернутися додому протягом найближчих п'яти днів. Країна зупинила регулярне авіасполучення з опівночі 28 березня. МЗС рекомендувало співвітчизникам, які перебувають за кордоном, не купувати авіаквитків на рейси, заплановані на дати після 27 березня.

25 березня прем'єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що приїжджі з-за кордону – "єдине джерело потрапляння коронавірусу в Україну".

29 березня президент України Володимир Зеленський повідомив, що українці проходитимуть обсервацію після приїзду додому. "Повернення – літаком, поїздом, автобусом, машиною або пішки – має бути максимально безпечним для оточення, а отже, передбачатиме обов'язкову двотижневу обсервацію", – сказав він.

Станом на вечір 29 березня в Україну, за підрахунками МЗС, повернулося понад 144 тис. громадян.

Спалах COVID-19 виник у грудні 2019 року в китайському Ухані. 11 березня Всесвітня організація охорони здоров'я оголосила поширення коронавірусу пандемією. За даними американського Університету Джонса Гопкінса на 30 березня, загальна кількість інфікованих у світі перевищила 735 тис., із них 34 830 осіб померли.

В Україні, за даними МОЗ на ранок 30 березня, зареєстровано 480 випадків інфікування коронавірусом, 11 із них закінчилися летально.