Заява "Ради громадської безпеки": Дії керівниці Одеської ТЕЦ Мішиної ставлять під загрозу теплопостачання міста

Мішина керує підприємством із 27 травня 2019 року
Фото: odessit.ua

Чинна керівниця Одеської ТЕЦ Ганна Мішина "роками штовхала підприємство в боргову яму", ідеться у відкритому листі громадської організації "Рада громадської безпеки" до прем'єр-міністра і місцевих чиновників.

Представники громадської організації "Рада громадської безпеки" заявили про корупційну схему у сфері надання послуг централізованого теплопостачання в Одесі. Згідно з повідомленням на сайті організації, керівництво державної Одеської ТЕЦ блокує спроби постачальника послуг центрального опалення населенню знизити тарифи.

"У сфері теплопостачання в Одесі діють дві компанії – комунальне підприємство "Теплопостачання міста Одеси" та державне підприємство – акціонерне товариство "Одеська ТЕЦ". Процес надання послуг теплопостачання відбувається наступним чином: АТ "Одеська ТЕЦ" виробляє теплову енергію, а подачу тепла до кінцевого споживача здійснює КП ТМО. Окрім надання інфраструктури для транспортування теплової енергії, КП ТМО здійснює всі розрахунки з абонентами централізованого міського опалення за спожите тепло. Тарифи ТЕЦ за вироблену теплову енергію не є доступними для більшості громадян", – наголошують у відкритому зверненні до прем'єр-міністра України Олексія Гончарука, начальника Південного офісу Держаудитслужби Олега Муратова та голови Одеського обласного територіального відділення АМКУ Дмитра Корчака.

Автори підкреслюють, що ТЕЦ у місті є монополістом.

"Рахунки, що виставляє ТЕЦ комунальному підприємству ТМО, роками заводили КП у стан збитковості. Заборгованість перед Одеською ТЕЦ... накопичується донині. Критичний стан ситуації довершує той факт, що за відсутності альтернативного джерела теплової енергії для центральної частини міста ТЕЦ фактично є монополістом", – ідеться в листі.

У документі підкреслюють, що всупереч політиці президента і Кабміну щодо зниження цін на тепло для населення із грудня 2019 року, нове керівництво "Одеської ТЕЦ" саботує цей процес: наступного дня після розблокування роботи КП "Теплопостачання міста Одеси" "Одеська ТЕЦ" ініціювала новий арешт рахунків ТМО з вимогою про примусове списання коштів комунального підприємства на основі рішення суду від 2014 року.

"Саботаж реалізації рішень Кабміну та загрозу нормалізації ситуації з теплопостачанням для мешканців Одеси здійснює нове керівництво Одеської ТЕЦ, а саме Мішина Ганна Миколаївна. Зазначимо, що посаду керівника Одеської ТЕЦ Мішина обіймає із 27.05.2019 р. Протягом 2014–2015 років Мішина була членом правління АТ "Одеська ТЕЦ", а у 2016-му – начальником фінансово-економічного відділу. Таким чином, діюча очільниця міської ТЕЦ має безпосереднє відношення до фінансово-економічної політики, що протягом років штовхала одне з найбільш соціально значущих комунальних підприємств Одеси в боргову яму", – ідеться в листі.

Активісти переконані, що керівниця ТЕЦ приховує ознаки корупції.

"Вважаємо, що підвищення Мішиної є спробою приховати сліди багаторічних оборудок корупціонерів, виконавцем яких була вищезазначена особа... Враховуючи загрозу дестабілізації в Одесі через вивід із ладу системи теплопостачання та ризики невиконання запланованої державної програми у сфері тарифної політики... просимо зупинити саботаж та корупційні схеми АТ "Одеська ТЕЦ" на чолі з Мішиною; звільнити Мішину Ганну Миколаївну із займаної посади та провести аудит фінансово-економічної діяльності ТЕЦ", – ідеться у відкритому зверненні представників громадської організації.

24 грудня 2019 року Гончарук заявив, що платіжка за опалення за грудень може бути нижчою на 30%. Він доручив міським головам та органам місцевого самоврядування провести відповідні перерахунки.

Він нагадав, що у грудні "Нафтогаз" знизив ціну на газ для потреб населення до 5132 грн за 1 тис. м&³3; (із ПДВ), тоді як у грудні 2018 року газ коштував 7482 грн. Отже, падіння становило 31%.

"Ми не можемо на це не реагувати... Люди мають це відчути. Тобто якщо газ здешевшав на 30%, це має переміститися в тариф", сказав Гончарук.

Станом на кінець січня перерахунок платіжок за опалення вже зробили 143 підприємства у 21 області та місті Києві, повідомили в Міністерстві розвитку громад і територій