"Закрутити гайки придумали українські чиновники та депутати". Журналісти про законопроєкт про регулювання онлайн-ЗМІ

Громадська рада при Національній раді України з питань ТБ і радіомовлення загалом підтримала законопроєкт "Про медіа"
Фото: depositphotos.com

У Національній спілці журналістів України закликали колег продовжувати спільні дії, щоб не допустити ухвалення законопроєкту "Про медіа", який утискає свободу слова.

Українська влада має відхилити законопроєкт "Про медіа", спроби запровадити жорстке регулювання онлайн-ЗМІ не відповідають європейським зобов'язанням України, про це заявили учасники пресконференції, яка відбулася в Національній спілці журналістів України 9 липня.

"Закрутити гайки на ринку онлайн-медіа придумали українські чиновники та депутати. Європа цього від нас не вимагає. Учора під час участі в онлайн-обговоренні законопроєкту експерт Ради Європи підтвердив, що жорстке регулювання онлайн-ЗМІ нарівні з аудіовізуальними медіа є невиправданим", – сказав журналіст Сергій Лямець.

У цивілізованій країні є неможливим обмеження вільного обміну інформацією або доступу до певних онлайн-платформ, зазначили учасники пресконференції.

"Національна рада з питань телебачення і радіо повинна залишатися регулятором лінійних аудіовізуальних ЗМІ, із закону повинні бути вилучені норми регулювання друкованих та онлайн-медіа", – написано в повідомленні.

Учасники заходу закликали журналістів продовжувати спільні дії, щоб донести до президента України позицію не допускати ухвалення законопроєкту, який обмежує свободу слова.

Законопроєкт №2693 авторства нардепів від "Слуги народу" зареєстрували у Верховній Раді наприкінці грудня 2019 року. Документ має регулювати діяльність телебачення, радіо, преси, онлайн-медіа, стримінгових сервісів і платформ загального доступу до інформації. Автори законопроєкту, зокрема, запропонували наділити Нацраду з питань телебачення і радіомовлення функцією нагляду і контролю за всією сферою медіа.

Законопроєкт зазнав різкої критики з боку журналістів і медіаорганізацій. 19 травня 2020 року Рада скерувала його на повторне перше читання.

Понад 200 журналістів, медіа-менеджерів і експертів підписали відкритий лист президенту України Володимирові Зеленському, керівництву Верховної Ради, народним депутатам та європейським партнерам України, у якому закликали не підтримувати законопроєкту "Про медіа".

1 липня комітет Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики рекомендував парламенту ухвалити законопроєкт.

3 липня представництво ЄС в Україні закликало продовжити консультації щодо законопроєкту "Про медіа".

7 липня громадська рада при Національній раді України з питань телебачення і радіомовлення загалом підтримала законопроєкт "Про медіа".