Заворушення в Нових Санжарах. Поліція розслідує вісім кримінальних проваджень

20 лютого в Нових Санжарах сталися заворушення
Фото: pl.npu.gov.ua

На сьогодні підозри у вчиненні злочинів вручили 10 учасникам масових заворушень, які сталися під час розміщення евакуйованих із Китаю в санаторії в Нових Санжарах, повідомили в поліції Полтавської області.

Правоохоронці розслідують вісім кримінальних проваджень за фактами зіткнень у Нових Санжарах Полтавської області. Про це 3 березня поінформувала поліція області.

На сьогодні підозри у вчиненні злочинів вручили 10 особам.

Розслідування триває у восьми справах, відкритих за такими статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 1 ст. 279 (блокування транспортних комунікацій, а також захоплення транспортного підприємства);
  • ст. 293 (групове порушення громадського порядку);
  • ч. 2 ст. 161 (порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками);
  • ст. 348 (посягання на життя працівника правоохоронного органу, члена громадського формування з охорони громадського порядку і державного кордону або військовослужбовця);
  • ч. 1 ст. 294 (масові заворушення);
  • ст. 295 (заклики до вчинення дій, що загрожують громадському порядку);
  • ч. 1 ст. 296 (хуліганство).

У поліції додали, що п'ятьом фігурантам вручили підозри у вчиненні масових заворушень (ст. 294 КК України). Чотирьох із них узяли під нічний домашній арешт. Клопотання про обрання запобіжного заходу для п'ятої особи суд не задовольнив.

Домашній арешт із забороною покидати місце проживання вночі дістав також підозрюваний у посяганні на життя поліцейського (ст. 348 КК України).

На сьогодні ще двох осіб повідомили про підозру у вчиненні хуліганських дій (ст. 296 КК України) і двом фігурантам вручили підозри у блокуванні транспортних комунікацій (ст. 279 КК України).

Спалах коронавірусної інфекції COVID-19 почався у грудні 2019 року з китайського Уханя. Станом на початок доби 3 березня жертвами нового вірусу у КНР стали 2943 людини. Кількість виявлених випадків зараження загалом становить 80 151. Протягом доби з лікарень було виписано 2742 людей. За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, станом на 2 березня за межами материкового Китаю зареєстровано 8774 випадки зараження коронавірусом у 64 країнах. Летальних випадків – 128.

20 лютого Україна евакуювала з Китаю 45 громадян України та 27 іноземців; їх, а також екіпаж літака та медперсонал, які брали участь в евакуації, помістили на обсервацію в санаторій Національної гвардії України в Нових Санжарах (Полтавська область). Про місце, де евакуйовані пройдуть 14-денний карантин, влада офіційно оголосила тільки вранці 20 лютого.

Приїзд евакуйованих у Нові Санжари супроводжували масові протести місцевих жителів. Вони закидали автобуси і поліцейських камінням, розбили вікна в кількох автобусах. Унаслідок зіткнень по медичну допомогу звернулися дев'ятеро правоохоронців і один цивільний. 24 людей було затримано. 21 лютого поліція відпустила 23 із 24 осіб.

У 89 осіб, які перебувають на обсервації, коронавірус SARS-CoV-2 не виявлено. У них ще раз візьмуть аналізи на коронавірус і у разі негативного результату 5 березня відпустять додому.

3 березня в Україні зафіксовано перший випадок зараження коронавірусом SARS-CoV-2. Житель Чернівецької області, який захворів, до 26 лютого подорожував зі своєю дружиною по Італії. Його дружина вдома в самоізоляції, вона почувається добре. Прикордонник із пункту пропуску "Порубне", який контактував із хворим, перебуває під наглядом лікарів.