54% українців виступають за повну заборону УПЦ МП в Україні – опитування

24% респондентів виступили за встановлення державного нагляду та контролю за діяльністю УПЦ МП і її представників, але не за повну заборону
Фото: news.church.ua
54% українців вважають, що у країні варто заборонити Українську православну церкву Московського патріархату. Про це свідчать результати опитування Київського міжнародного інституту соціології (КМІС), опубліковані 29 грудня.

Респондентів запитали: "Як ви вважаєте, якою має бути зараз політика влади України щодо Української православної церкви Московського патріархату (глава – Онуфрій)?"

54% виступили за повну заборону УПЦ МП в Україні; 24% – за встановлення державного нагляду та контролю за діяльністю УПЦ МП і її представників, але не за повну заборону; 12% вважають, що державі не варто втручатися у справи УПЦ МП, а розслідувати потрібно лише правопорушення окремих представників цієї церкви, якщо вони є; 9% вагалися з відповіддю.

Інфографіка: kiis.com.ua

Опитування проводили із 4-го до 27 грудня методом телефонних інтерв'ю з використанням комп'ютера. На основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів (із випадковою генерацією телефонних номерів та подальшим статистичним зважуванням) опитано 1010 респондентів, які проживають у всіх регіонах України (окрім Автономної Республіки Крим).

Опитування проводили з дорослими (віком від 18 років) громадянами України, які на момент опитування проживали на території України (у межах, контрольованих владою України до 24 лютого 2022 року). До вибірки не вносили жителів територій, яких тимчасово не контролювала влада України до 24 лютого 2022 року (АР Крим, місто Севастополь, окремі райони Донецької та Луганської областей), а також опитування не проводили із громадянами, які виїхали за кордон після 24 лютого 2022 року.

Формально за звичайних обставин статистична похибка такої вибірки (з імовірністю 0,95 та з урахуванням дизайн-ефекту 1,1) не перевищувала 2,4% для показників, наближених до 50%, 2,1% – для показників, наближених до 25%, 1,5% – для показників, наближених до 10%, 1,1% – для показників, наближених до 5%.

"За умов війни, крім зазначеної формальної похибки, додається певне систематичне відхилення. Зокрема, якщо ще у травні серед усіх опитаних нами респондентів 2,5–4% проживали на окупованих після 24 лютого територіях (і це відповідало відсотку тих, хто там проживає, бо генерація номерів телефонів була випадковою), то зараз через вимкнення окупантами телефонного зв’язку нам удалося опитати лише двох респондентів (із 1010), які наразі проживають в окупованих населених пунктах. Важливо зазначити, що хоча погляди респондентів, які проживали в окупації, дещо відрізнялися, але при цьому загальні тенденції були досить подібні. Тобто неможливість зараз опитати таких респондентів істотно не впливає на якість результатів", – ідеться у пресрелізі.

У КМІС вважають, що одержані результати "все одно зберігають високу репрезентативність та дозволяють досить надійно аналізувати суспільні настрої населення".

Контекст:

В Україні діє УПЦ МП – частина РПЦ, яка офіційно має статус "самоврядної церкви з правами широкої автономії". На соборі 27 травня УПЦ МП заявила про свою незалежність (внесла зміни до статуту) і висловила незгоду з патріархом РПЦ Кирилом, який підтримав вторгнення РФ в Україну, проте не засудила його. У Православній церкві України вважають, що зміна статуту – це "спроба приховати те, що УПЦ залишається в юрисдикції Московського патріархату". УПЦ МП звинувачують у зв'язках із російськими спецслужбами.

12 листопада священнослужитель, викладач Київської православної богословської академії Михайло Омелян опублікував відео, на якому показано, як парафіяни молилися за Росію на території Києво-Печерської лаври та співали про "пробуждение матушки-Руси". СБУ відкрила кримінальне провадження.

Після цього інциденту СБУ провела низку слідчих заходів у Києво-Печерській лаврі, в єпархіях УПЦ МП у Рівненській, Чернівецькій та інших областях, а також у ректора Почаївської духовної семінарії Іова (Смакоуза). У Почаївській духовній семінарії СБУ виявила літературу, яка заперечує існування українського народу, а під час огляду комплексу приміщень Івано-Франківської єпархії УПЦ МП – шеврони "войска Донского". У Харківській області на об'єктах УПЦ МП було виявлено бібліотеку з прокремлівською літературою, велику суму готівкою та сухі пайки російської окупаційної армії.

1 грудня президент України Володимир Зеленський ввів у дію рішення РНБО щодо діяльності релігійних організацій в Україні та персональних санкцій. Було також введено персональні санкції проти деяких священнослужителів УПЦ МП.