8 млн грн вилучили в лікарів у Хмельницькій області, які могли видавати довідки про інвалідність за гроші

Під час обшуків у підозрюваних вилучили готівки на 8 млн грн
Фото: npu.gov.ua

У Хмельницькій області викрили заступницю голови військово-лікарської комісії одного з районних ТЦК і лікаря екстреної допомоги, їх підозрюють в отриманні хабарів за оформлення фіктивних довідок про інвалідність військовозобов'язаним. Про це повідомила пресслужба Нацполіції 14 жовтня. 

"Поліцейські з'ясували, що налагодила функціонування схеми заступниця голови військово-лікарської комісії, яка залучила до протиправної діяльності лікаря підстанції екстреної медичної допомоги. Спільники допомагали чоловікам мобілізаційного віку отримати групу інвалідності, що дає підстави уникнути призову до ЗСУ. Для цього зловмисники вносили до медичних документів фіктивну інформацію про наявність у них відповідного захворювання. Надалі ці документи потрапляли на розгляд ВЛК, члени якої приймали позитивне рішення", – повідомили в релізі. 

За даними слідства, розмір хабаря за "вирішення питання" становив від $3 тис. до $8 тис. 

Лікаря "швидкої" працівники СБУ затримали 10 жовтня під час отримання чергового траншу, зазначали в поліції. 

"Правоохоронці задокументували одержання фігурантами понад 150 тис. грн неправомірної вигоди. За результатами проведення обшуків у спільників вилучили $182 тис. і €6,5 тис., що у гривневому еквіваленті становить майже 8 млн грн. Також вилучили чорнові записи із прізвищами "клієнтів", діагнозами, сумами грошових коштів, документи медичного характеру", – додали в поліції.

Заступниці голови ВЛК і лікарю "швидкої" оголосили про підозру в зловживанні впливом (ч. 3 ст. 369-2 Кримінального кодексу України), санкція статті передбачає до восьми років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Контекст:

У поліції заявили, що правоохоронці "продовжують викривати корупційні схеми, до яких причетні посадові особи МСЕК і ВЛК" – трохи більше ніж тиждень тому, 4 жовтня, правоохоронці повідомили про обшуки за місцем служби й удома в голови Хмельницького обласного центру МСЕК Тетяни Крупи та її близьких родичів. У її робочому кабінеті виявили $100 тис., а також низку підроблених медичних документів, списки ймовірних ухилянтів із фіктивними діагнозами, заявили слідчі. Удома в чиновниці та її родичів працівники ДБР виявили $5,2 млн, €300 тис., понад 5 млн грн і цінні речі. Жінку заарештували з альтернативою внесення застави в розмірі 500 млн грн.

Міністерство охорони здоров'я повідомляло 11 жовтня за підсумками зустрічі керівників МСЕК і представників СБУ, що з початку року правоохоронці викрили 77 осіб, причетних до корупційних злочинів у сфері діяльності МСЕК; сім злочинних угруповань виявили серед представників комісій. Крім того, міністерство разом із правоохоронцями перевірило 19 тис. медико-санітарних справ. Результати цієї перевірки, за словами заступника глави МОЗ Ігоря Кузіна, останнім часом видно в медіа.