Аваков заявив, що до осені систему авіаційної безпеки планують розгорнути по всій Україні

Кабмін схвалив створення Єдиного аеромедичного простору 17 березня
Фото: mvs.gov.ua
До системи авіабезпеки та цивільного захисту Міністерства внутрішніх справ планують залучити 57 вертольотів Airbus, а також вертольоти Мі-8 і Мі-2 та літаки "Антонов" і Diamond, розповів міністр внутрішніх справ Арсен Аваков.

До осені в Україні планують повноцінно запустити роботу єдиної системи авіаційної безпеки та цивільного захисту Міністерства внутрішніх справ. Про це в ефірі ток-шоу "Свобода слова Савіка Шустера" на каналі "Україна" 19 березня сказав міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков.

"Із 1 квітня ми починаємо цей експеримент, коли починаємо вже не готуватися, мати не екстрені ситуації, а постійне чергування. Із 1 квітня у Львівському регіоні, з 1 травня – у Київському регіоні, тобто практично на дві третини України для початку. Потім приєднаємо Черкаси, а потім – схід України", – сказав Аваков.


Інфографіка: mvs.gov.ua

"Там чергуватимуть наші повітряні судна, літаки, вертольоти, і вони виконуватимуть завдання. Одне з головних завдань – медична допомога. Щоб не три швидкі допомоги їдуть старенькі, а щоб був гарантований повітряний засіб, який із точки А в точку Б швидко доправить або бригаду лікарів, або орган, або екстреного хворого", – сказав Аваков.

Він зазначив, що в усіх точках чергуватимуть льотна бригада і бригада медиків.

"Вони будуть постійно за готовністю 15–20 хвилин – і вилетіли на завдання, які поставлять чергові медики в разі екстрених ситуацій", – заявив міністр.

Аваков додав, що система також займатиметься "не тільки медициною".

"Ви всі пам'ятаєте, торік у нас були випробування, коли у нас повінь була і неможливо було доправити ні воду, ні продукти, і породіллю в Івано-Франківській області вивезли, і це теж був захват для наших льотчиків. Коли пожежа, і ці машини працюють усі на гасіння пожежі або на порятунок людей. Коли необхідно буде вирішувати якісь військові завдання. У цьому така мобільність, яку ми підгледіли у різних західних країн, у цьому випадку – у Франції", – сказав Аваков.

За словами міністра, підготовку системи вже завершено.

"Ми починаємо реальну роботу. Ми не говоримо, що ми готуємося. Ми цієї весни почнемо, а восени працюватимемо по всій країні в щільному контакті з медиками. І у нас працюватиме 57 вертольотів Airbus – великий Superpuma, H145  середній вертоліт і маленький вертоліт H125. І у нас працюватимуть наші вітчизняні вертольоти Мі-8 і Мі-2. Тобто у нас буде флот вертолітний, який працюватиме у 2022 році, приблизно 75–76 машин. Запевняю вас, це третій за величиною і якістю флот у Європі. До цього додаємо літаки – наші літаки "Антонов" і літаки Diamond – зовсім легкі літаки. І поєднання літаків і вертольотів дасть нам можливість на території всієї країни зробити так, щоб лікарі далі робили якісно свою роботу",  заявив глава відомства.

У 2018 році Україна і Франція уклали договір про постачання понад 50 вертольотів Airbus Helicopters. За даними МВС, їхня вартість – приблизно €551 млн.

У грудні 2018 року міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков говорив, що в Україні створять 15 вертолітних баз, що дасть змогу у разі потреби дістатися в будь-який куточок країни в найстисліші строки.

Кабмін України 17 березня 2021 року підтримав ініціативу Міністерства внутрішніх справ і Міністерства охорони здоров'я про створення Єдиного аеромедичного простору. Проєкт передбачає впровадження системи аеромедичної евакуації та авіаційне транспортування анатомічних матеріалів реципієнтів.