Аваков зустрівся з матір'ю нацгвардійця Марківа

Марківа затримали в Болоньї в червні 2017 року
Фото: Olga Tokariuk / Facebook

Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков обговорив із матір'ю українського військовослужбовця Віталія Марківа Оксаною Максимчук підготовку до апеляційного процесу, який почнеться в Італії 29 вересня.

Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков зустрівся з матір'ю нацгвардійця Віталія Марківа Оксаною Максимчук в Італії, де міністр зараз перебуває з офіційним візитом. Про це Аваков написав 5 серпня у Twitter.

"Разом із групою адвокатів обговорили підготовку до засідання Апеляційного суду і необхідні в цьому напрямі кроки сторони захисту. Марків буде вільний! Україна не залишить нашого солдата", – зазначив Аваков.

Марківа затримали в Болоньї в червні 2017 року за підозрою у причетності до вбивства італійського фотокора Андреа Роккеллі 24 травня 2014 року в районі Слов'янська Донецької області. За версією прокурорів, Марків із гори Карачун передав командуванню дані про місцеперебування журналістів, після чого стався обстріл, під час якого Роккеллі загинув.

У Міністерстві внутрішніх справ України розповідали, що кримінальне провадження італійські правоохоронці відкрили за свідченнями французького журналіста, який надав відеоряд, що нібито підтверджує причетність Марківа до вбивства Роккеллі.

Українські правоохоронці вважають, що італієць і його російський перекладач Андрій Миронов загинули внаслідок артобстрілу з боку російсько-терористичних військ. У підрозділі Марківа не було мінометів, які вели вогонь по ймовірному місцеперебуванню журналіста, пояснювали у МВС.

12 липня 2019 року суд в Італії дав Марківу 24 роки позбавлення волі.

20 листопада 2019 року захист подав скаргу на вирокЮристи висловлювали надію, що навесні має розпочатися розгляд апеляції, але роботу судової системи Італії порушила пандемія коронавірусу.

Апеляційний процес у справі Марківа розпочнеться 29 вересня.