Безоплатний роумінг між Україною та ЄС запрацює у жовтні – Федоров

Вартість мобільних послуг у межах роумінгу стане нижчою
Фото: depositphotos.com
Угоду про безплатний роумінг між Україною та Європейським союзом мають затвердити у жовтні. Про це заявив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров у коментарі ZN.UA, який опублікували 4 жовтня.

Він зазначив, що переговори тривають, і це є одним із пріоритетів комунікації. За його словами, ЄС доведеться змінити процедуру для країни, яка не є членом союзу.

Як розповів виданню директор департаменту розвитку зв'язку Мінцифри Стас Прибітько, після того як Україну включать до зони роумінгу ЄС, користувачі зможуть заощадити, адже вартість мобільних послуг у його межах стане значно нижчою порівняно з цінами до 24 лютого. Окрім того, більше не буде потреби змінювати сім-картки під час поїздок Європою, додав він.

Водночас видання зазначає, що безплатний роумінг де-факто вже працює: українські переселенці у ЄС уже використовують для зв'язку з родичами в Україні картки вітчизняних мобільних операторів, сплачуючи водночас лише за звичний пакет послуг мобільного зв'язку.

Контекст:

28 лютого, за чотири дні після початку повномасштабного вторгнення Росії, Україна подала заявку на вступ до Європейського союзу за спеціальною процедурою. Невдовзі такі заяви подали Грузія і Молдова.

17 червня Єврокомісія рекомендувала надати статус кандидата на вступ до ЄС Україні та Молдові.

Україна хоче виконати всі рекомендації Єврокомісії до кінця року, казала віцепрем'єр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина. На її думку, Україна може стати членом ЄС протягом 2–10 років.

15 липня прем'єр-міністр Денис Шмигаль після розмови за допомогою відеозв'язку з верховним представником Євросоюзу із закордонних справ та політики безпеки Жозепом Боррелем заявив, що Україна розраховує на приєднання до єдиної зони роумінгу.