Більшість поляків хоче, щоб українців призовного віку відправили додому – соцопитування

Поляки відповіли на запитання щодо ставлення до біженців з України
Фото: EPA

У Польщі підтримка приймання українських біженців сягнула нового мінімуму. Про це свідчать результати соціологічного опитування, яке 11 жовтня публікує Euractiv.

Національне статистичне управління Польщі (CBOS) опитало респондентів про їхнє ставлення до приймання біженців з України та скеровування назад українських чоловіків, які могли б підпадати під призов. Згідно з результатами, кількість поляків, які вважають, що країна має приймати українських воєнних біженців, упала до 53%. Це найнижчий показник з лютого 2022 року, коли 94% респондентів заявили, що підтримують приймання біженців. Він залишався вищим за 80% протягом усього 2022 року.

Рівень відкритої незгоди з прийманням українських біженців зараз становить 40% порівняно із 3% у березні 2022 року. Чоловіки прихильніші до українських біженців: 60% із них позитивно ставляться до них, тоді як серед жінок цей показник – 47%.

За даними CBOS, імовірно, різке зниження підтримки, яке зафіксували 2023 року, може бути пов'язаним із зерновою кризою.

Респондентів також запитали, чи варто польській владі відправити чоловіків призовного віку назад в Україну. Дві третини респондентів (67%) підтримали цю ідею, а трохи більше ніж п'ята частина (22%) були проти.

Окрім того, майже кожен другий поляк (51%) стурбований тим, що Росія може застосувати ядерну зброю проти України, – це менше, ніж на початку повномасштабної війни, коли такі побоювання висловлювало 77%.

46% опитаних хочуть, щоб Україна продовжувала бойові дії, а 39% підтримують мир навіть ціною територіальних чи політичних поступок з боку України.

На запитання, чи вважають вони, що Україні доведеться відмовитися від частини своєї території, 44% відповіли ствердно, тоді як 19% вважають, що росіяни підуть із територій, окупованих із 2022 року, а 6% думають, що вони відмовляться від територій, окупованих із 2014 року.

Контекст:

З початку війни Польща надає Україні військову, фінансову й гуманітарну допомогу, польські громадяни також захищають Україну у складі міжнародного підрозділу ЗСУ.