Богомолець: Колапс наближається, 10 тис. уражених COVID-19 на день – абсолютно реальна цифра

Богомолець: Черга може бути не тільки в лікарні, а й на поховання на цвинтарі
Фото: Ольга Богомолець / Facebook

Колишня нардепка, заслужена лікарка України, професорка Ольга Богомолець заявила, що у країні потрібно негайно заборонити всі масові заходи з покаранням у вигляді кримінальної відповідальності, повернути навчальні заклади на дистанційне навчання і ввести сімейний карантин вихідного дня.

Колишня нардепка, заслужена лікарка України, професорка Ольга Богомолець звернулася до влади зі своїми пропозиціями щодо зниження зростання зараження коронавірусом у країні. 

"Колапс наближається. 10 тис. уражених COVID-19 на день – абсолютно реальна цифра найближчих днів і наступних тижнів. Ціна, яка буде заплачена за безвідповідальність влади, – тисячі життів, які ще сьогодні можна вберегти. Ліжок може вистачити. Не вистачить рук, знань і вчасно призначеного і правильно підведеного кисню", – написала Богомолець у Facebook 8 жовтня. 

За її словами, медики по всій Україні "просто і тихо вигоряють, живучи і працюючи в ганебних умовах фізичної, моральної і духовної неповаги, елементарного безгрошів'я і жебрацтва".

Богомолець вважає, що у країні потрібно негайно заборонити всі масові заходи з покаранням у вигляді кримінальної відповідальності. Повернути навчальні заклади на дистанційне навчання і ввести сімейний карантин вихідного дня (у вихідні можна бути тільки із сім'єю).

"Якщо це буде зроблено, через два тижні ми зможемо очікувати зменшення темпів зростання і розповсюдження інфекції. Якщо це не буде зроблено завтра, через два тижні буде зовсім інша картина. Черга буде не тільки в лікарні, а й на поховання на цвинтарі", – додала Богомолець.

В Україні станом на 9 жовтня зафіксували 250 538 випадків коронавірусної інфекції, з них рекордні 5804 – протягом останньої доби. Померло 4779 пацієнтів із COVID-19, одужало 110 650 хворих.

Глава офісу Всесвітньої організації охорони здоров'я в Україні Ярно Хабіхт прогнозував, що до кінця 2020 року в Україні щодня фіксуватимуть 7–9 тис. нових випадків коронавірусної інфекції.

Головний санітарний лікар України Віктор Ляшко допускає збільшення кількості хворих на COVID-19 в Україні до 17 тис. упродовж доби.