"Будьте обережні, можна потрапити під статтю "підроблення документів". Федоров заявив, що шахраї створили копію "Дії"

В Україні 7 млн користувачів застосунку "Дія"
Фото: depositphotos.com

В Україні шахраї створили фейкову копію програми "Дія". Про це 25 жовтня у Telegram повідомив віцепрем'єр-міністр – міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

"Тут одні умільці для Android зробили фейкову копію програми з документами в дизайн-стилі "Дії", яку встановлюють за посиланням, не з Google Play (формат apk). Мета – створювати підроблення "ковідних" сертифікатів, фейкові паспорти для купівлі алкоголю неповнолітніми. Звичайно ж, документи не валідуються через QR. І для тих, хто купує такі "послуги": будьте обережні, можна потрапити під статтю "підроблення документів", – застеріг міністр.

Він пожартував, що поставив завдання команді відомства розробити новий електронний документ "паспорт в'язня". За словами Федорова, його першими бета-тестувальниками стануть організатори шахрайства, пов'язані із застосунком "Дія".

Видання gagadget.com повідомило, що шахраї рекламують свій застосунок у соцмережах. Зокрема, вони писали, що користувачі зможуть змінити в ньому фото, дату народження, а також прізвище та ім'я. Вартість програми становить 120 грн.

Контекст:

"Дія" – електронний сервіс державних послуг, створений Міністерством цифрової трансформації, його запустили 6 лютого 2020 року. До нього входять однойменний мобільний застосунок і портал з публічними послугами.

Станом на 18 вересня 2021 року кількість активних користувачів програми становила 7 млн, на порталі є більше ніж 50 електронних послуг, серед них – реєстрація бізнесу, автоматизовані будівельні послуги, комплексна послуга для батьків новонароджених дітей "єМалятко".

27 серпня стало відомо, що Міністерство цифрової трансформації завершило бета-тестування сертифікатів вакцинації в застосунку "Дія", тепер їх можуть згенерувати всі охочі, кому ввели одну або дві дози вакцини проти коронавірусу. За даними Мінцифри станом на 5 жовтня, цифрові COVID-сертифікати в застосунку "Дія" згенерувало більше ніж 1,4 млн українців.

Як повідомляли в Міністерстві цифрової трансформації України, на розроблення і модернізацію порталу та мобільного застосунку "Дія" 2020-го і 2021 року було витрачено 76,04 млн грн.