Чехія не підтримує чоловіків з України, які намагаються ухилитися від військового призову – міністр

Ліпавський висловився про біженців-чоловіків з України
Фото: EPA

Чехія не підтримує чоловіків з України, які намагаються уникнути військового призову. Про це заявив 2 травня міністр закордонних справ Чехії Ян Ліпавський, повідомляє видання Novinky.

"Я розумію проблему виїзду українських чоловіків призовного віку. Чехія вже давно підтримує українських біженців, і ми вітаємо їх на нашій території", – сказав він.

Водночас, за його словами, ідеться не про тих, хто намагається уникнути встановленого законом обов'язку.

У МВС Чехії повідомили, що тимчасовий захист у країні у зв'язку з війною в Україні має 94 643 чоловіки віком від 18 до 65 років.

Контекст:

23 квітня стало відомо, що МЗС тимчасово зупинило всі консульські дії для громадян України призовного віку. У міністерстві уточнили, що консульські послуги відновлять із 18 травня – з урахуванням вимог нового закону про мобілізацію, який набуде чинності того дня. Документ передбачає, що для доступу до консульських послуг у повному обсязі громадяни України чоловічої статі віком від 18 до 60 років мають оновити дані військового обліку. Механізм, як це зробити з-за кордону, зараз опрацьовують держоргани. Також 23 квітня Кабмін України заборонив пересилати паспорти військовозобов'язаним чоловікам за кордон.

У країнах ЄС ще не вирішили, чи повертати в Україну військовозобов'язаних українців, які перебувають на їхній території.