"Не той показник". Ексглава МОЗ Скалецька сумнівається в реальності плану вакцинації українців

Скалецька назвала ознаку масової вакцинації
Фото: Міністерство охорони здоров'я України / Facebook

В Україні не буде проблем із вакцинами проти коронавірусу, але можуть виникнути труднощі з вакцинацією громадян. Таку думку колишня міністерка охорони здоров'я Зоряна Скалецька висловила 20 травня ефірі телеканала "Україна 24".

"Я б відзначила два моменти. Перше – яким терміном визначені контракти, 2021 роком чи 2022-м? Друге – дуже багато країн мали контракти на більшу кількість, ніж їм було потрібно, і зараз вони відмовляються. Виробники й так собі закладали певні обсяги виробництва, і у них були попередні переговори. Зараз про такі зриви, невиконання складно вже говорити", – сказала вона.

Ексміністерка вважає, що більшість постачань вакцин в Україну можуть бути наприкінці року.

"Завдання говорити не стільки про законтрактовані вакцини, скільки про те, як ми будемо стимулювати кількість вакцинованих людей щодня. Якщо побачимо черги біля поліклінік, як раніше шикувалися за дефіцитним товаром, то зрозуміємо, що темпи вакцинації будуть високими. На сьогодні навіть кілька сотень тисяч зареєстрованих у "Дії" – це не той показник, який нас приведе на 20 млн вакцинованих наприкінці року", – пояснила Скалецька.

Контекст:

Станом на 20 травня в Україні підтвердили 2,17 млн випадків коронавірусної інфекції, померло майже 48,9 тис. пацієнтів із COVID-19, одужало – 1,9 млн.

Вакцинація в Україні стартувала 24 лютого. Загалом у країну ввезли приблизно 2,3 млн доз вакцин від Oxford/AstraZeneca, Pfizer/BioNTech і Sinovac Biotech, чергова партія прибула 18 травня (122,8 тис. доз від Pfizer/BioNTech за програмою COVAX).

У МОЗ стверджували, що 2021 року Україна має отримати 42 млн доз вакцин проти коронавірусу.

Новопризначений міністр охорони здоров'я України Віктор Ляшко заявив 20 травня, що до кінця 2021 року всі охочі у країні зможуть вакцинуватися проти коронавірусу.

Від початку кампанії з вакцинації у країні зробили 1 млн щеплень. Завершило вакцинацію (їм ввели дві дози) 48 тис. українців.