"Чиновники впоралися". У нацкомісії назвали відсоток тих, хто не склав іспиту на знання української мови

Демська вважає, що результати іспитів нормальні
Фото: Національна комісія зі стандартів державної мови / Facebook
Іспит на знання державної мови із 16 липня не склало в середньому 15% українських чиновників, які претендують на державні посади. Про це 16 вересня в ефірі телеканала "Україна 24" повідомила голова Національної комісії зі стандартів державної мови Орися Демська.

"Я вважаю, що чиновники впоралися, тому що з усіх тих, хто складали іспит, нескладання становить у середньому приблизно 15%. Чому 15%? Тому що із 16 липня по 9 серпня був так званий довгий іспит, і там нескладання становило 5%, потім ми перейшли до так званого короткого, 30-хвилинного іспиту, рівень нескладання стартував із 20%, на сьогодні він складає 11%. І якщо додати 5–20–11 і так далі, виходимо на середню цифру 15%", – сказала вона.

За словами голови Нацкомісії, "це нормальний результат для України – країни, яка є перехідною від однієї мовної моделі до іншої, спілкування на рівні держави і країни".

"Якби ми всі знали українську мову, якби в нас були гарні дороги, медицина, якби ми сьогодні літали в космос, як літають американці, то очевидно, що і володіння мовою було б інше. Так, є державні службовці, які не найкраще володіють державною мовою, але будьмо чесні: ми всі робимо щось не найкраще", – вважає Демська.

Вона пояснила, що ті, хто складає іспит, "ідуть на призначення, будуть виконувати функції держслужби".

"Якщо людина не склала іспит, вона просто не призначається на посаду, і все. І таким чином іспит стає тим механізмом, який встановлює, що та чи та особа через невміння належне комунікувати не може виконувати функції державної служби", – пояснила Демська.

На початку червня вона розповідала, що складати держіспит має 150 тис. чиновників. Щоб отримати сертифікат, потрібно набрати 70% + 1 бал від загальної кількості балів. Сертифікат діятиме безстроково.

Контекст:

16 липня набула чинності законодавча норма про те, що кожен претендент на посаду в органах державної влади або місцевого самоврядування має скласти іспит на рівень володіння українською мовою відповідно до нових стандартів, розроблених Нацкомісією зі стандартів державної мови.

Це передбачено в законі України, який набув чинності 2019 року, про забезпечення функціонування української мови як державної. У законі зазначено, що українська – єдина державна мова в Україні. Цей статус передбачає обов'язковість використання української мови по всій країні в органах державної влади й місцевого самоврядування, а також у публічних сферах суспільного життя.

Дія закону не поширюється на сферу приватного спілкування та релігійних обрядів.