Данілов не відкидає введення локдауну по всій Україні

Данілов: Ми наполягаємо, що кожна громада, відповідно до закону, має самостійно ухвалювати рішення, чи треба їй закриватися
Фото: Рада національної безпеки і оборони України / Facebook
Найближчим часом Рада нацбезпеки і оборони може провести засідання щодо епідемії COVID-19, повідомив секретар РНБО Олексій Данілов.

Якщо ситуація з поширенням коронавірусної інфекції COVID-19 в Україні почне погіршуватися, можливий новий локдаун. Про це заявив секретар Ради нацбезпеки і оборони України Олексій Данілов в інтерв'ю "BBC News Україна", фрагмент якого опублікували 24 березня.

Він зазначив, що найближчим часом РНБО може провести засідання щодо епідемії COVID-19.

"У березні минулого року ми розглядали це питання на РНБО. Думаю, найближчим часом буде проведене окреме засідання РНБО із цього приводу. Це стосується не лише коронавірусу, адже ланцюгом іде економіка та багато інших речей", – сказав він.

На запитання, чи можуть на засіданні обговорювати всеукраїнський локдаун, Данілов відповів: "Буде залежати від поведінки людей".

"Ми наполягаємо, що кожна громада, відповідно до закону, має самостійно ухвалювати рішення, чи треба їй закриватися, чи вводити інші обмеження... Коли ми повністю закриваємо області – це вже винятковий випадок. І якщо розвиток подій буде йти не по оптимістичному сценарію, то я не виключаю, що може бути закрита вся країна", – сказав він.

Спалах коронавірусної інфекції виник наприкінці 2019 року в Китаї. 11 березня 2020 року Всесвітня організація охорони здоров'я оголосила поширення коронавірусу пандемією. Станом на ранок 24 березня в Україні виявили майже 1,6 млн випадків захворюваності на COVID-19. Видужало приблизно 1,3 млн пацієнтів, а померло 30,8 тис. осіб.

В Україні останніми тижнями зростає захворюваність на COVID-19. 4 березня прем'єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що у країні розпочалася третя хвиля пандемії коронавірусу.

Якщо більшість областей буде в "червоній" зоні, уряд введе локдаун по всій країні, заявляв глава уряду Денис Шмигаль.

Станом на 24 березня в Україні, за даними МОЗ, "червоними" є Київ, Житомирська, Закарпатська, Івано-Франківська, Київська, Одеська, Сумська та Чернівецька області. У "жовтій" зоні тільки Херсонська область, усі інші регіони – у "помаранчевій".