Данілов заявив, що витрати на оборону 2021 року скоротити неможливо

Україні не вдасться скоротити витрати на оборону через війну на Донбасі, заявив Данілов
Фото: ЕРА

Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олексій Данілов заявив, що Міністерству фінансів України доручили в найкоротші строки опрацювати збільшення фінансування національної безпеки та оборони.

Секретар Ради національної безпеки та оборони України (РНБО) Олексій Данілов заявив, що зменшити наявний рівень фінансування сектору безпеки й оборони не видається можливим через існування загроз для держави. В апараті РНБО повідомили, що про це Данілов сказав 3 вересня на нараді з оборонного бюджету на 2021 рік.

Однією з головних загроз національній безпеці Данілов назвав військову агресію на сході України. На нараді також обговорили потреби сектору безпеки й оборони у фінансуванні на 2021 рік.

"Міністерству фінансів України доручили в найкоротші терміни опрацювати питання збільшення фінансування потреб національної безпеки та оборони", – написано в повідомленні РНБО.

Секретар РНБО зазначив, що важливо переозброїти армію, посилити розвідувальні можливості й кібербезпеку, а також підтримати український оборонно-промисловий комплекс.

Ексміністерка фінансів України Оксана Маркарова в жовтні минулого року говорила, що весь бюджет на безпеку і оборону 2020 року становитиме 245,8 млрд грн, із них 136 млрд грн безпосередньо виділять Міністерству оборони.

На початку 2014 року після силової блокади українських військових частин і незаконного референдуму Росія анексувала український Крим. Відразу після анексії Криму Росія розпочала збройну агресію на сході України. Бойові дії тривають між Збройними силами України з одного боку та російською армією і підтримуваними Росією бойовиками, які контролюють частину Донецької та Луганської областей, – з іншого. Офіційно РФ не визнає свого вторгнення в Україну, незважаючи на надані Україною факти і докази.

За даними МЗС України за минулий рік, агресія РФ проти України забрала життя 14 тис. людей, 1,5 млн людей стали вимушеними переселенцями.