Діти зможуть користуватися міжобласним транспортом без COVID-сертифікатів – МОЗ

Для дітей у транспорті необов'язково мати COVID-сертифікат або негативний тест на коронавірус
Фото: depositphotos.com

Нові правила перевезення в міжрегіональному транспорті, які почнуть діяти 21 вересня, не поширюються на неповнолітніх. Про це повідомили в Міністерстві охорони здоров'я.

"Діти до 18 років зможуть користуватися громадським транспортом у поїздках між регіонами без пред'явлення негативних тестів на COVID-19 і сертифікатів чи міжнародних свідоцтв про щеплення", – пояснив міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко.

Водночас для дітей віком від 12 років залишається обов'язковим правилом використовувати захисні маски під час перебування у громадських місцях, зокрема транспорті, додав міністр.

Контекст:

11 жовтня Кабмін затвердив нові правила пасажирських перевезень на час дії карантину. Згідно з ними, з 21 жовтня міжрегіональні перевезення пасажирів у регіонах із "жовтим", "помаранчевим" чи "червоним" рівнем епіднебезпеки буде дозволено за умови наявності в усіх водіїв, екіпажу авіатранспорту і пасажирів документів, що підтверджують наявність однієї дози дводозової вакцини (для "жовтої" зони) або сертифіката про повний курс вакцинації або негативного результату тесту на COVID-19.

Спалах коронавірусної інфекції виник наприкінці 2019 року в Китаї. 11 березня 2020 року Всесвітня організація охорони здоров'я оголосила поширення коронавірусу пандемією.

В Україні поступово погіршується епідемічна ситуація, говорив 4 серпня головний санлікар Ігор Кузін. Улітку в країні фіксували менше ніж 2 тис. випадків щодня, у вересні показник збільшився в рази. У зв'язку з поширенням мутації вірусу четверта хвиля COVID-19 в Україні почалася раніше, ніж прогнозували, заявляв Ляшко 11 жовтня.

Від початку епідемії в Україні підтвердили приблизно 2,55 млн випадків коронавірусної інфекції, померло 58,7 тис. пацієнтів із COVID-19, одужало приблизно 2,3 млн осіб. Протягом минулої доби у країні підтвердили 8832 нові випадки коронавірусної інфекції.

Згідно з індикаторними показниками МОЗ, 15 регіонів України відповідають "помаранчевому" рівню епідемічної небезпеки.