Дитячий омбудсмен Кулеба підтримує заборону TikTok в Україні

Кулеба вважає, що в TikTok немає контролю над шкідливим для дітей контентом
Фото: EPA
В Україні заговорили про заборону соцмережі TikTok після того, як у Київській області дві школярки, подивившись ролик у соцмережі, вирішили випити по 40 таблеток "Дротаверину". Уповноважений із прав дитини в Україні Микола Кулеба розповів, що йому телефонувала директорка однієї зі шкіл під Києвом і сказала, що зібрала понад 10 тис. підписів від учителів і батьків про заборону TikTok.

Уповноважений із прав дитини в Україні Микола Кулеба підтримує заборону в Україні соцмереж, у яких немає контролю за шкідливим для дітей контентом, зокрема мережі TikTok. Про це він сказав у коментарі УНН.

"Хочу вам сказати, що буквально сьогодні вдень мені телефонувала директорка однієї зі шкіл під Києвом, і вона сказала, що тільки вони зібрали більше 10 тис. підписів від учителів і батьків щодо заборони TikTok", – повідомив Кулеба.

Він зазначив, що відповідна практика на сьогодні є і в інших країнах, наприклад у США або в Італії.

"Однозначно я за заборону таких деструктивних мереж, тому що вони неконтрольовані і питання контролю піднімалося. Але це має робити провайдер – власник TikTok має так само, як у Facebook чи YouТube, контролювати контент і не дозволяти оприлюднення деструктивного контенту. Цього якраз у TikTok і немає", – зазначив омбудсмен.

Говорячи про те, чи можливо встановити заборону TikTok на законодавчому рівні, омбудсмен зазначив, що це питання парламенту.

"Хтось має подати законопроєкт. Я не маю таких повноважень подавати, тому тут має хтось із парламенту подати законопроєкт. Якщо парламент підтримає, то ця мережа в Україні може бути заборонена", – сказав він.

Заяві Кулеби передував інцидент у Київській області, де дві школярки після перегляду ролика в TikTok випили по 40 таблеток "Дротаверину". 13-річна школярка померла, а 12-річна – наразі в лікарні, її життю нічого не загрожує.

Аналогічна ситуація сталася й 17 лютого, коли дві учениці восьмого класу з Умані Черкаської області випили у школі по 10 таблеток, їх госпіталізували з підозрою на отруєння препаратом "Дротаверин".

18 лютого в Києві 15-річного підлітка госпіталізували в Охматдит із отруєнням. За словами лікарів, він наковтався таблеток.