Для евакуації у жителів Покровська є два тижні, у жителів Мирнограда – "лічені дні" – місцева влада

Мирноград і Покровськ перебувають під обстрілами окупантів
Фото: Вадим Філашкін / Донецька ОДА (ОВА) / Telegram

19 серпня міська влада закликала жителів міст Покровськ і Мирноград Донецької області евакуюватися, доки є можливість зробити це безпечно.

В ефірі "Радіо Свобода" начальник Покровської міської військової адміністрації Сергій Добряк заявив, що для безпечної евакуації з міста залишилося один-два тижні з урахуванням темпів просування російської армії.

Добряк закликав містян виїжджати вже зараз, у спокійній обстановці.

"На сьогодні поки що в Покровську працює все, усі сервіси, повністю. Тобто і вода, й електрика, і газ, і комунальний транспорт їздить. І магазин, ринки, банки, суд, ДМС, ЦНАП. Поки що працює все. Але ми розуміємо, що тиждень там [усе] буде згортатися потихеньку", – заявив очільник МВА.

Він не відкидає, що дітей доведеться евакуювати примусово.

"У нас було 13,7 тис. дітей до повномасштабної війни. Зараз у громаді залишається ще 4788 дітей, тобто третина ще залишається… Я думаю, що ми дійдемо до того на цьому тижні, що в нас буде теж примусовий вивіз дітей", – вважає Добряк.

За його даними, у влади є ресурси вивозити з Покровська щонайменше 1 тис. людей на день.

Про потребу швидкої евакуації заявив в ефірі "Радіо Свобода" й в.о. начальника Мирноградської міської військової адміністрації Юрій Третяк.

"Дуже напружена ситуація, і тенденція йде до погіршення... Якщо у Покровська ще є два тижні, за розрахунками, то у Мирнограда цих тижнів уже немає. У Мирнограда залишаються лічені дні, може, день-два-три. Тому що ми вже відчуваємо третій день навіть артилерійські обстріли", – пояснив він.

Третяк наголосив, що в Мирнограді вже почали закривати магазини й аптеки, місто обстрілюють уже й удень, "коли люди на вулицях".

"Закликаю всіх мешканців прилеглих до лінії фронту територій, а особливо родини з дітьми й маломобільними родичами, не зволікати з евакуацією і найближчим часом виїхати у більш безпечні регіони України. Тому що оце розмірковування "варто – не варто" тільки призводить до збільшення [кількості] жертв", – заявив в.о. начальника МВА.

Покровськ і Мирноград розташовані на заході Донецької області, недалеко від Дніпропетровської
Скріншот: google.com/maps

Контекст:

Країна-агресор РФ розв'язала війну проти України у 2014 році, коли окупувала Крим і частини Донецької та Луганської областей. 24 лютого 2022 року Росія розпочала повномасштабне вторгнення в Україну з північного, східного й південного напрямків.

Покровський напрямок залишається, за даними Генштабу ЗСУ, одним із найгарячіших на фронті. Про те, що покровський напрямок зараз у пріоритеті для атак РФ, 15 серпня повідомив начальник Донецької обласної військової адміністрації Вадим Філашкін.

Покровськ і Мирноград розташовані на відстані приблизно 10 км один від одного. Населення Покровська до повномасштабної війни Держстат оцінював у 60 тис. осіб, Мирнограда – у 46 тис. осіб.

Станом на 19 серпня у Мирнограді, як повідомив місцевий телеканал "Орбіта", залишалося приблизно 16 тис. осіб, у Покровській громаді (Покровську й прилеглих невеликих містах і селах), за даними ОВА, – 53 тис. Останніми днями влада неодноразово закликала евакуюватися жителів населених пунктів на покровському напрямку й попереджала, що російські окупанти вже близько.