Для захисту українців від "індійського" штаму коронавірусу потрібно вакцинувати якомога більше людей – інфекціоніст

В Україні підтвердили "британський" і "південноафриканський" штами коронавірусу
Фото: EPA
На Україну чекає ще кілька хвиль епідемії коронавірусу, особливу небезпеку може становити "індійський" штам вірусу восени. Про це 19 травня заявив лікар-інфекціоніст Віктор Петров, повідомив "Обозреватель".

"У нас буде кілька хвиль підвищення захворюваності на COVID-19. Це буде пов'язано з тим, що в Україну потраплятимуть нові мутації коронавірусу. Наприклад, індійська мутація може бути доставлена в Україну разом зі студентами-медиками, які навчаються в наших медичних вишах і є громадянами Індії", – зазначив медик.

За його словами, Україна має бути готовою до осені "витримати удар інфекції".

"До осені нам потрібно прищепити максимальну кількість людей із груп ризику, щоб вони хворіли легше і не помирали", – сказав інфекціоніст.

Петров розкритикував нинішні темпи вакцинації проти COVID-19 в Україні.

"Потрібно відкрити вакцинацію для всіх охочих. Потрібно дати можливість усім лікарям, які практикують, – приватна практика, комунальна практика, державні заклади, залізниця – усім медичним установам, які мають спроможність виконувати щеплення, максимально це робити. Тоді ми зможемо вплинути на цей процес і в такий спосіб сформувати колективний напружений імунітет, який дозволить нам почуватися безпечно", – підкреслив фахівець.

Він додав, що "ситуація однозначно буде загострюватися", але до цього можна підготуватися.

"На жаль, ми не зможемо зупинити поширення коронавірусу, тому що санітарних бар'єрів на кордоні не існує, і всі люди, які перетинають кордон України, так чи інакше можуть бути інфікованими тим чи іншим штамом вірусу. Усе залежатиме від того, у який бік ця мутація піде. Чи буде цей вірус більш агресивний, чи він втрачатиме свою патогенність і небезпечність для людини", – сказав інфекціоніст.

Контекст:

Спалах коронавірусної інфекції виник наприкінці 2019 року в Китаї. 11 березня 2020 року Всесвітня організація охорони здоров'я оголосила поширення коронавірусу пандемією.

З березня 2021 року в Індії фіксують випадки зараження новим штамом коронавірусу з подвійною мутацією. Це спровокувало масштабне зростання нових випадків COVID-19. Країна 12 квітня вийшла на друге місце у світі за загальною кількістю випадків інфікування коронавірусом.

В Україні підтверджено "британський" і "південноафриканський" штами коронавірусу.

7 травня 2021 року тодішній міністр охорони здоров'я Максим Степанов заявив, що Україна вийшла з третьої хвилі епідемії. Він зазначав, що на піку епідемії в лікарнях перебувало 44 тис. пацієнтів на кисневій терапії.

Від початку епідемії в Україні підтвердили понад 2,16 млн випадків коронавірусної інфекції, померло 48,6 тис. пацієнтів із COVID-19, приблизно 1,89 млн осіб одужали.

Від початку кампанії з вакцинації по одній дозі вакцини в Україні ввели 957,3 тис. осіб, загальна кількість зроблених щеплень наближається до мільйона.