До "Армії відновлення" залучили майже 4,5 тис. безробітних, на них виділили 29 млн грн

За даними Мінекономіки, через повномасштабне російське вторгнення роботу в Україні втратило щонайменше 5 млн осіб
Фото: Віталій Кличко / Telegram

До виконання суспільно корисних робіт у межах проєкту "Армія відновлення" залучено майже 4,5 тис. безробітних у дев'ятьох областях України. Про це заявила заступниця міністра економіки Тетяна Бережна, повідомила пресслужба відомства.

“Ми продовжуємо залучати безробітних до відбудови країни, і вже із січня до Армії відновлення долучилося майже 800 осіб, яким держава виплатила за виконання суспільно корисних робіт 5 млн грн. Загалом зі старту проєкту в кінці вересня 4,5 тис. людей, що були тривалий час – у середньому понад чотири місяці – без роботи, отримали її. І отримують за виконання робіт оплату в розмірі щонайменше 6700 грн", – зазначила Бережна.

За даними Мінекономіки, наразі суспільно корисні роботи проводять у Сумській, Київській, Полтавській, Донецькій, Чернігівській, Рівненській, Запорізькій, Житомирській та Волинській областях. Найбільше безробітних залучено в Полтавській області – 1257 осіб, Сумській (887) і Київській (809).

Загалом за виконання таких робіт безробітним від моменту старту проєкту вже виплатили 29 млн грн.

"Нагадаємо, що участь у суспільно корисних роботах з боку безробітних є добровільною і оплачується на рівні не нижче за мінімальну зарплату, яка на сьогодні складає 6700 грн. Окрім того, оплату праці за виконання таких робіт можуть дофінансувати з обласних бюджетів", – наголосили у відомстві.

Види таких робіт залежать від потреб конкретного регіону. Найчастіше людей залучають до розборів завалів і відновлення житлових будинків, пошкоджених унаслідок бойових дій, облаштування блокпостів і підвальних приміщень під укриття, розчищення залізничних колій та автомобільних доріг, будівництва захисних споруд, заготівлі дров для військових і населення, розвантаження й фасування гуманітарної допомоги, надання соціальних послуг у "пунктах незламності".

Контекст:

Спад економіки України, зумовлений війною, спричинив зростання рівня безробіття майже до 35%, про це свідчить інфляційний звіт за липень, опублікований Національним банком України. За оцінками НБУ, війна призвела до рекордного стрибка кількості незайнятих, головні причини – скорочення бізнес-активності та міграційні процеси.

Найгірша ситуація з безробіттям у Дніпропетровській області – 22,2%. Далі йдуть Харківська (20,5%) і Запорізька (17,8%) області, повідомляв народний депутат від "Голосу" Ярослав Железняк.

За даними Мінекономіки, через повномасштабне російське вторгнення роботу в Україні втратило щонайменше 5 млн осіб.

Офіційних безробітних в Україні залучатимуть до суспільно корисних робіт, якщо вони не працевлаштуються протягом місяця, про це 21 червня 2022 року заявив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль. "В умовах повномасштабної війни нам потрібно мобілізувати всі можливі ресурси для перемоги над російськими окупантами", сказав він. Глава Кабміну уточнив, що це стосується організації роботи в тилу.