Документи про освіту будуть інтегровані в "Дію" – Верещук

Верещук: Війна не стане на заваді вступній кампанії
Фото: Ірина Верещук / Telegram
Документи про освіту українських випускників планують інтегрувати в "Дію". Про це віцепрем'єр-міністерка – міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук повідомила в Telegram 22 червня.

Вона розповіла, що 22 червня відбулася нарада за участю Міністерства освіти і науки, народних депутатів, представників держорганів та громадськості.

На ній, як повідомила Верещук, домовилися:

  • максимально спростити вступ до вишів для абітурієнтів із територій, які постраждали від війни;
  • інтегрувати документи про освіту в "Дію", щоб люди з тимчасово окупованих територій могли використовувати цифрові копії;
  • забезпечити виплати вчителям, які відмовилися співпрацювати з окупантами й далі викладають в українських навчальних закладах.

"Війна не стане на заваді вступній кампанії. У тому числі для наших людей під тимчасовою окупацією", – наголосила міністерка.

Вона не назвала строків запровадження інновації, також не уточнила, які саме документи про освіту планують додати в сервіс. Голова комітету Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій Сергій Бабак говорив 25 травня на брифінгу, який транслював УНН, що свідоцтва про здобуття повної загальної середньої освіти зможуть додати в "Дію" лише наступного року.

"Ми думали про те, щоб зробити свідоцтво в "Дії". Але відверто скажу, ми просто фізично не встигаємо цього робити. Там є питання по реєстрах. Але я думаю, що з наступного року ми зробимо документи про освіту, які будуть в електронному вигляді  – у "Дії", – пояснював він.

Контекст:

24 березня Верховна Рада скасувала державну підсумкову атестацію, ЗНО, єдиний вступний іспит та єдиний професійний вступний іспит 2022 року. Натомість для вступу на бюджет абітурієнтам необхідно буде скласти національний мультипредметний тест, а контрактникам – подати мотиваційний лист.