Другий протягом тижня акт вандалізму. У Тернополі пам'ятник Бандері закидали яйцями

Хуліганів, які пошкодили пам'ятник тиждень тому, вже розшукали
Фото: Богдан Бутковський / Facebook
У Тернополі пам'ятник українському політичному діячеві Степану Бандері, розташований у центрі міста, закидали яйцями. Про це 21 грудня у Facebook повідомив депутат Тернопільської обласної ради Богдан Бутковський.

Це вже другий акт вандалізму протягом тижня, скоєний щодо цього пам'ятника.

"Історія з вандалами набула нового продовження. Цього разу пам'ятник осквернили яйцем! Нагадую, що наближається 1 січня  день, коли народився лідер української нації", – написав депутат.

Хуліганів, які пошкодили пам'ятник 14 грудня, вже розшукали. Про це 20 грудня повідомила пресслужба Національної поліції у Тернопільській області.

"Співробітники Тернопільського районного управління поліції встановили, що до злочину причетні двоє 21-річних жителів Житомира. Причин свого вчинку молодики не пояснюють", – ідеться у повідомленні.

За скоєне вандалам загрожує обмеження волі на строк від чотирьох до п'яти років або позбавлення волі від чотирьох до семи років, повідомляють у поліції.

Контекст:

14 грудня вандали облили монумент червоною фарбою. Момент вандалізму зафіксували камери.

Бандера український політичний діяч, ідеолог українського націоналізму У лютому 1940 року він став керівником фракції ОУН(б), 1947 року очолив провід ОУН. 1959 року його вбив агент КДБ.

У 2010 році третій президент України Віктор Ющенко надав Бандері звання Героя України (посмертно). Того самого року Донецький окружний суд визнав указ Ющенка незаконним, пославшись на те, що Бандера не був громадянином України. У 2011 році Вищий адміністративний суд залишив чинним рішення донецького суду.

У липні 2021 року група народних депутатів із різних фракцій зареєструвала проєкт постанови, у якому рекомендувала президенту України Володимиру Зеленському повернути Бандері звання Героя України. Документа в парламенті поки не розглядали.